La CUP no sembla disposada a enviar "a la paperera de la història" la formació d'un govern independentista. Per això, malgrat tots els malgrats, obren la porta, sense descartar res, a formar un nou govern amb Esquerra però també amb Junts. D'aquests però, marca tres directrius en què els cupaires seran radicalment contraris: "A nivell econòmic, territorial i de seguretat estem en contra, a les antípodes d'aquest model", ha afirmat la candidata de la CUP-Guanyem, Dolors Sabater.

En declaracions a TV3, Sabater posa la condició per entendre's amb Junts en què, ara, no es fixen tant "en l'etiqueta sinó en les polítiques" que quedessin marcades. I no nega que els resultats de Laura Borràs demostren "que tenen una gran representació". Per tot plegat, no es descarta cap possibilitat: "Estem en disposició de tots els escenaris però primer hem de saber què fer". És evident que la CUP també busca entrar al Govern perquè estan "en predisposició d'assumir responsabilitats" i, les prioritats passen per fer un bloc fort de l'independentisme: "Cal blindar l'amnistia, aturar la repressió i concretar l'autodeterminació per poder fer un referèndum vinculant de forma concreta i no hipotètica".

No volen una DUI

A l'altra banda de la balança, pels cupaires també s'ha de donar la mateixa importància al "rescat social, un pla de xoc per la crisi que viu la majoria de la gent, transició social i una reactivació econòmica". Per decidir amb qui pactaran i amb qui no, seguiran amb els estatuts marcats en el partit, a través de fórmules assembleàries i en una base de cogovernança que té la candidatura a la CUP però també Guanyem.

En paral·lel a les declaracions de Sabater, la número tres del partit a Barcelona, Eulàlia Reguant, ja ha deixat entreveure les línies de l'independentisme que volen definir: "Reactivar la DUI no soluciona quina és la manera de disputar el poder a l'Estat", ha sentenciat a TVE. Així doncs, ja es comencen a descartar propostes que durant la campanya havien sonat i també reitera que estan preparats "per assumir totes les responsabilitats necessàries".

La preferència és l'independentisme però hi ha una segona via: la dels partits d'esquerra. I en ells, Sabater retreu el paper dels comuns que volen "enfortir el 155" donant suport al candidat socialista, Salvador Illa. La CUP tanca files perquè no té dubtes que "no pot ser president" i espera que "ningú altre s'ho pensi".

La candidata badalonina admet que ja ha parlat amb els comuns de Jéssica Albiach: "Vam trucar-los, volem que el projecte vagi més cap a l'esquerra, però ells han de veure amb qui s'apunten". Cal recordar que les primeres paraules d'Albiach després de conèixer l'escrutini ahir a la nit, van ser que volia un govern d'esquerres amb "Esquerra i PSC". Sobtadament, va oblidar la CUP.