El candidat del PSC a la presidència, Salvador Illa, ha carregat contra les negociacions que mantenen els dos principals partits independentistes i, concretament, contra l'ultimàtum dels republicans. En una entrevista a Radio Euskadi, el líder socialista ha estat contundent: "Per la via dels ultimàtums no s'arriba enlloc".

Per a Illa, que ERC i Junts no hagin arribat encara a un acord més de dos mesos després de les eleccions demostra que la via independentista està "fracassada". "El que estem veient no ens ho mereixem els catalans, s'aprecia amb facilitat que hi ha una disputa entre ERC i Junts per aconseguir l'hegemonia de l'espai més que no pas una voluntat real per construir un projecte per a Catalunya", ha apuntat Illa, i ha posat com a exemple l'avançament electoral i les dues investidures fallides del republicà Pere Aragonès.

És per aquest motiu que Illa ha insistit en l'alternativa que diu representar: una majoria "d'esquerres i progressista" que passaria per formar un Govern en minoria que repetís la fórmula de la Moncloa a Catalunya (PSC i En Comú Podem) i que rebés el suport extern d'ERC. 

Així doncs, Illa ha confirmat que tornarà a traslladar a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, la seva voluntat de presentar-se a un ple d'investidura. Una nova ronda de consultes que, segons Illa, "no es pot demorar gaire". Tanmateix, Borràs sempre ha afirmat que la farà quan hi hagi un acord entre els partits que permeti fer una investidura que arribi a bon port, cosa que, per ara, només seria viable amb un acord entre els tres partits independentistes, ja sigui per investir Aragonès amb majoria absoluta o simple.

Govern d'ERC en minoria?

Sobre l'escenari d'un govern dels republicans en minoria, Illa ha dit que seria "més del mateix" i que el camí no és un govern que plantegi un "horitzó divisiu", sigui un govern de Junts i ERC o d'ERC en minoria. A més, ha recordat que totes les fórmules de govern independentista requereixen del suport del partit "antisistema" de la CUP.

Illa, doncs, no preveu un govern en minoria del partit d'Oriol Junqueras, però en cas que es donés aquest escenari, assegura que el PSC intentaria fer una "política útil" i ha subratllat que el seu partit "mai ha fet polítiques obstruccionistes".

Finalment, Illa s'ha emmirallat en Euskadi i ha afirmat que "des de Catalunya es mira amb enveja sana la feina feta pel govern bipartit del PNB i el Partit Socialista d'Euskadi, que ha aconseguit ordenar, liderar i treballar els projectes des de l'administració pública. I això contrasta fortament amb l'absència de la Generalitat en aquestes matèries", ha etzibat posant com a exemple l'absència del Govern en la visita del rei Felip VI a la planta de Seat de Martorell un dia després que s'anunciés la instal·lació d'una fàbrica de bateries elèctriques a Catalunya.