La CUP ha reclamat a ERC incloure en el seu acord d'investidura la derogació del decret d'energies renovables per "les conseqüències negatives que està comportant pel territori l'aplicació del Decret sense tenir un Pla Territorial d'implantació aprovat". Els anticapitalistes han denunciat que aquest decret ha suposat "la liberalització del sector deixant en mans de l'especulació i l'oligopoli energètic un dels reptes més grans i urgents que tenim com a societat".

En una roda de premsa des de la Torre de Fontaubella (Priorat), la cap de llista per Tarragona, Laia Estrada, ha denunciat que el Decret "es va fer a esquenes del territori i amb l'oposició d'entitats i col·lectius ecologistes" i, per això, ha exigit "la moratòria dels de grans projectes eòlics i fotovoltaics d'impacte territorial negatiu".

Així doncs, Estrada ha aclarit que la CUP no s'oposa a la implantació de les renovables, sinó que aquesta estigui "en mans dels que més han contribuït a l'emergència climàtica". Estrada ha criticat que grans empreses hagin tornat a proposar nous projectes de renovables amb l'expectativa d'accedir als fons europeus, els quals no haurien de ser, segons ha dit, per "rescatar" grans corporacions.

Per la seva banda, l'alcalde de la Torre de Fontaubella, Albert Sabaté (integrat en una llista municipalista de la CUP), ha alertat del gran retrocés que suposarà en el sistema econòmic de la comarca del Priorat la implantació de les centrals solars projectades en hectàrees de terreny agrari. L'alcalde també ha recordat que el Consell Comarcal, el Consell d'Alcaldes i tots els ajuntaments del Priorat van aprovar en els seus plenaris una moció que ja demanava la derogació del decret i la moratòria dels projectes presentats.

Els moviments de la CUP

Amb aquesta demanda, la CUP mou fitxa després de ser l'únic partit que va votar a favor de la investidura de Pere Aragonès. Els anticapitalistes sempre van deixar clar que consideraven l'acord amb els republicans de "mínims" i en aquest sentit han justificat aquesta nova demanda: "L'organització continua treballant per millorar l'acord amb ERC".

Faltarà veure, però, si a l'acord s'hi acaba sumant Junts i si els anticapitalistes opten per entrar al Govern. Sobre aquesta última qüestió hi ha disparitat d'opinions dins de l'organització. L'última ha estat l'expressada per la diputada al Congrés Mireia Vehí, que ha apostat per no formar part de l'Executiu d'entrada i revisar aquesta postura el 2023.