Mentre ERC i JxCat no tanquin un acord per formar el nou Govern, el PSC continuarà veient una escletxa per ser i liderar el pròxim Executiu. Així ho ha aclarit en la roda de premsa d'aquest dilluns la viceprimera secretària dels socialistes, Eva Granados, que ha insistit als republicans perquè donin suport el seu candidat, Salvador Illa.

"Espero que ningú estigui pensant en la repetició electoral perquè no vull ni pensar que suposaria", ha dit després de criticar el temps que estan necessitant els partits independentistes per arribar a un acord. "Hi ha una majoria alternativa d'esquerres i progressista que faria realitat un Govern presidit per Illa", ha insistit.

 

La setmana passada, els socialistes ja van obrir la porta a acceptar el suport extern d'ERC i, fins i tot, van arribar a dir que valorarien un Executiu amb els republicans sempre aquests deixessin de prioritzar la independència de Catalunya i "saltar-se les lleis".

En qualsevol cas i conscients que aquesta opció sembla, per ara, molt remota, Granados ha criticat que ERC i Junts "no tenen pressa" en les negociacions i ha lamentat que en les converses "no es parli de reactivació econòmica".

La dirigent socialista ha subratllat que les notícies de la negociació entre els independentistes són "negatives" perquè "han posat data de caducitat al diàleg amb Espanya", "han privatitzat el Govern amb el Consell per la República" i "han fet de la confrontació l'eix de l'acció política". D'altra banda, ha alertat que, amb el ritme de les negociacions que hi ha, Catalunya podria quedar-se sense pressupostos per al 2021 perquè a hores d'ara ja haurien d'estar preparant-se. "En un moment de sortida de la crisi, el món independentista es mira el melic i no es preocupa pels catalans", ha assegurat Granados.

DIR i Vox

Per altra banda i en la mateixa línia que els comuns, Granados ha anunciat que han registrat preguntes al Govern sobre el préstec de 2,6 milions d'euros a la cadena de gimnasos DIR i tot i no entrar en el terreny de les acusacions sí que ha valorat que li sembla estranya l'ajuda per la quantitat i pel fet que només se li hagi donat a aquesta empresa.

Pel que fa a Vox, Granados no ha aclarit si se sumaran a la proposta de resolució d'ERC, JxCat, CUP i En Comú Podem​ que entraran demà a registre però ja ha avisat que no contribuiran a una estratègia que "dona protagonisme a la ultradreta". "Els grups que volen fer d'ells el centre de la política al Parlament s'equivoquen", ha sentenciat.