El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha titllat aquest dilluns el preacord anunciat per ERC i Junts per reeditar un govern de coalició independentista d'"intent de repetir un fracàs" per a Catalunya.

En una entrevista a la Cope recollida per Europa Press, el dirigent socialista ha lamentat que dos partits que fa cinc anys que governen hagin tardat tres mesos a assolir un preacord que ell, de moment, posa en qüestió: "Veurem en què acaba".

"Veurem com es concreta, perquè hem vist com han anat donant batzegades", ha advertit Illa, que ha avançat que, quan la presidenta del Parlament, Laura Borràs, obri la ronda de consultes amb els grups per elegir un candidat per al ple d'investidura, li sol·licitarà que consideri la seva candidatura.

Ha reconegut que de moment no compta amb els avals necessaris per assolir el seu objectiu, però ha recordat que el candidat republicà, Pere Aragonès, tampoc no hi comptava i que Borràs li va permetre dirigir-se a la Cambra, per la qual cosa, en qualitat de guanyador dels comicis, exigirà poder demanar la confiança de l'hemicicle per ser president.

Insisteix a liderar un executiu d'esquerres

Illa llegeix en els resultats de les eleccions del 14 de febrer un canvi de tendència en les preferències dels catalans sobre qui ha de governar Catalunya, per això insisteixen a liderar un executiu d'esquerres, compartit amb els comuns i amb suports externs d'ERC, una cosa que encara no descarta.

Tanmateix, si el preacord anunciat per les principals forces independentistes prospera, s'ha compromès a dibuixar des de l'oposició "una alternativa al que serà un fracàs per a Catalunya".

Per la seva part, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha celebrat que s'eviti la repetició electoral i se surti de la interinitat "en una comunitat tan important com Catalunya". Si bé esperen els detalls de l'acord, la dirigent socialista ha "esperat que les tres formacions independentistes hagin entès que la conformació de govern ha de comportar l'abandonament de les vies unilaterals". En aquest mateix sentit, ha desitjat que "hagin après de l'etapa anterior", encara que la conformació del nou executiu pugui estar carregada de "simbologia".

 

Imatge principal: Salvador Illa durant la celebració del Dia d'Europa al Parlament / Efe