Junts per Catalunya i Esquerra Republicana han tancat un principi d’acord per desencallar la investidura de Pere Aragonès, formar un govern de coalició i evitar així l’escenari de la repetició electoral, segons uns comunicats enviats per ERC i Junts.

Fonts de la negociació asseguren que es tracta d'un acord estratègic, programàtic i d'estructura de Govern. Les mateixes fonts expliquen que Sànchez i Aragonès es van reunir físicament dissabte i diumenge aprofitant un permís penitenciari del dirigent de Junts.

Els dos partits han arribat a un preacord aquest cap de setmana després de dues jornades de treball entre el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i el coordinador Nacional d’Esquerra Republicana i candidat a la investidura, Pere Aragonès

Els dos partits culminen així el treball iniciat per Esquerra amb el pacte d'investidura previ amb la CUP. A hores d’ara, l’acord s’està acabant d’ultimar per part dels equips negociadors i durant el matí d'aquest dilluns els dos partits ho compartiran amb les seves executives i Junts acordarà la pregunta a la militància. Aquest mateix migdia, Jordi Sànchez i Pere Aragonès oferiran una compareixença conjunta als Jardins del Palau Robert per donar detall del pacte.

Disculpes per allargar l'acord

Tal i com indiquen els comunicats, els dos partits demanen disculpes per haver allargat tant el tancament de l’acord i es comprometen a bastir un govern que busqui reconstruir la confiança amb la ciutadania de Catalunya, la màxima confiança entre socis i amb la col·laboració i treball conjunt amb la CUP.

"L’objectiu no és altre que servir el país i la seva gent de la millor manera possible, governar per a tothom i alhora poder avançar cap a l’objectiu comú de la independència en forma de República Catalana", expliquen Junts i ERC.

Urgència per formar Govern

Aquest dissabte, la CUP feia una última crida a la "responsabilitat" de Junts i ERC quan faltaven menys de deu dies de termini per aconseguir un acord d'investidura. "Tornar a repetir eleccions seria una presa de pèl absoluta", reconeixia la diputada de la CUP Laia Estrada. "Una repetició d'eleccions no és el camí, no ens ho podem permetre i no s'entendria", afegia la qui va ser cap de llista de la CUP-G el 14-F, Dolors Sabater.

Per la seva banda, l'ANC llançava aquest diumenge un ultimàtum a ERC i JxCat​. "Si ens aboqueu a unes noves eleccions o repetiu un Govern sense un pla per avançar, l'Assemblea no serà més al vostre costat", etzibava la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, davant una plaça de Sant Jaume plena de gom a gom.

La convocatòria de l'ANC va reunir més de 1.200 persones per exigir la formació d'un govern "nítidament" independentista, en consonància amb el 52% de vots obtinguts a les eleccions del 14-F. L'Assemblea va lamentar que la societat civil "està més decebuda que mai" en veure que els partits independentistes "malbaraten" el resultat de fa tres mesos. "Hem perdut la paciència i la confiança", asseverava el vicepresident de l'ANC, David Fernández.

 

Foto principal: L'hemicicle del Parlament, buit / Sergi Alcàzar