El líder de l'oposició al Govern, Salvador Illa, es mostra favorable als indults als presos polítics independentistes però amb matisos. Un dels matisos que més dol als independentistes és la reiterada demanda de la dreta i l'esquerra espanyola i el poder judicial perquè reconeguin "penediment" en els seus actes. Un acte considerat com un menyspreu com ja es va avançar a dir el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i ha estat sufragat per la resta de presos i preses. Però Illa, també va en la direcció del penediment tot i proposar una forma més light: "No es tracta d'humiliar a ningú però ho deixo a la consideració de cadascú", en declaracions a TVE.

A més, el socialista lliga el reconeixement del penediment a tot un acte de valentia: "Si algunes persones tenen el valor suficient de reconèixer el que han fet, no vull donar lliçons, però seria un acte de coratge personal i cap a la ciutadania pública de dir, 'no estem d'acord però seguirem respectant el marc del dret, la convivència i la legalitat'". Al final, Illa acaba demanant el mateix que l'expresident socialista, Felipe González. Pel que fa a la decisió "en qüestió de setmanes" que considera que el govern de Pedro Sánchez haurà de prendre sobre els indults, demana que "no vingui motivada per raonaments a curt termini o en base a enquestes sinó per conviccions que és quan s'encerta".

El que demana a la Moncloa i els seus companys de partit és "l'obligació a tramitar amb criteris i valors constitucionals" una decisió que "afavoreixi l'entesa i fomenti el diàleg, la negociació i l'acord". Illa està convençut que perquè el conjunt de la ciutadania espanyola ho entengui, s'haurà d'explicar "molt bé i amb valentia".

"Junqueras no hi pot ser"

En el marc de la taula de diàleg, Illa creu que els retards per reactivar-la no passen per la seva banda: "Els socialistes portem molt temps parlant de retrobament". En ella, s'imagina prioritzant qüestions com el finançament "en base a un marc autonòmic" perquè "el que passa a Catalunya també és part d'Espanya i això és el veritable patriotisme, ocupar-se de Catalunya".

Per tot plegat, considera que l'estratègia del PP és molt efectivista però "no millora ni ajuda a resoldre els problemes". Malgrat tot, Illa exclou el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, de la trobada: "Al meu judici no ha de ser-hi perquè no és membre del Govern i això pot enredar".

Els objectius del PSC al Parlament

Per la seva banda, des del Parlament, es compromet a plantejar un "govern alternatiu que tindrà per objectiu fiscalitzar l'acció de Govern des de l'oposició i, a la vegada, generar propostes constructives". Per això, el socialista català assegura que vol "emular el Maragall del 99". Com a col·laborador a TVE, avui tenien a Joan Tardà i Illa ha lloat el seu perfil com a exdiputat d'Esquerra al Congrés dels Diputats: "El teu tarannà i respecte, ja m'agradaria veure'l més".

De moment però, el que es troba és un govern de coalició entre republicans i Junts. Els socialistes catalans defensen un "millor autogovern i no tant donar-ne més", a favor d'un model, el del 2014, que consideren "esgotat" i que l'única regla que posen és "no trencar el marc de convivència on puguin haver referèndums però pactats, si és per un acord de ruptura, no".

Fotografia de portada: imatge de recurs de Salvador Illa / Font: ACN