El govern espanyol continua preparant el terreny per als indults als presos polítics, insistint en paraules com “concòrdia” o “convivència”. Però només pel que fa als presos polítics. Els exiliats, com el president Carles Puigdemont, queden fora d’aquesta solució. De fet, aquest mateix dimarts, des de La Moncloa transmeten el mateix missatge de sempre: l’eurodiputat ha de ser extradit i jutjat per la justícia espanyola, com ho van ser els qui avui es troben condemnats i empresonats. En un altre ordre de coses, la portaveu María Jesús Montero no ha descartat la presència d’Oriol Junqueras a la taula de diàleg, com ha proposat ERC, tot i que prefereixen que siguin consellers.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, preguntada per l'hipotètica participació d’Oriol Junqueras a la taula de diàleg, la ministra-portaveu s’ha limitat a dir que “efectivament els governs designen les persones que han d’acudir”. Per tant, no ha tancat la porta a la presència del president republicà. Però ha considerat que valorar-ho ara seria “especulatiu” i ha dit que preferirien que fossin membres del Govern. En la primera i única trobada, però, hi havia dirigents que no eren consellers, com Marta Vilalta, Josep Maria Jové o Josep Rius.

 

Malgrat això, fonts del govern espanyol assenyalen que tenen "dubtes" tant que Oriol Junqueras vulgui estar a la taula de diàleg com que la Generalitat l'acabi designant.

Per altra banda, sobre la situació del president a l’exili Carles Puigdemont, la ministra-portaveu no ha alterat el criteri del govern espanyol: “Ha de ser jutjat per la justícia espanyola”. Els indults no l'afecten perquè no s'ha sotmès a la justícia. En aquest sentit, María Jesús Montero ha criticat que “no és de rebut que una persona s’hagi escapat per a no fer front a aquest judici”. Ha desitjat que “tant de bo puguem tenir l’extradició del senyor Puigdemont per a jutjar-lo amb totes les garanties processals”, com ha garantir que van tenir la resta de dirigents independentistes. Així es podran plantejar mesures pel seu cas.

Més enllà de la qüestió de Puigdemont i de Junqueras, des del govern espanyol repeteixen el mateix discurs en relació als indults, amb paraules com “concòrdia”, “retrobament” o “convivència”. Montero ha remarcat que l’executiu central “assumeix sempre la seva responsabilitat”, que és “no deixar que els temes s’enquistin”. Si bé no ha volgut anticipar dates ni terminis, sí que ha remarcat que la tramitació dels indults i la reforma del delicte de sedició al Codi Penal s’estan “treballant en paral·lel” i, quan s’enllesteixin, s’elevaran a la taula del Consell de Ministres.

El cronograma que plantegen a La Moncloa és el següent: primer reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès al Palau de La Moncloa. Després, reactivació de la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat.

Nova foto de Colón

La dreta i l’extrema dreta continuen amb la seva ofensiva contra els indults als presos polítics i, per tant, contra el govern espanyol de coalició. María Jesús Montero els ha retret que tornin a fer-se la fotografia de Colón. “Ens retrotrauen a una actitud que va ser contestada a les urnes pels ciutadans en més d’una ocasió”, ha avisat fent referència a la primera gran manifestació de Colón, el febrer del 2019, llavors contra la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat.