El candidat del PSC a la presidència, Salvador Illa, continua insistint en presentar-se a la investidura tot i no tenir, per ara, els suports necessaris per ser president. Aquest dijous ho ha tornat a dir en una breu intervenció en un cicle de conferències de la Fundació Carme Chacón, on ha pressionat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a convocar la ronda de partits per traslladar-li (altre cop) la seva proposta.

Preguntat sobre el fet que la presidència de la Cambra catalana ja va aclarir que no convocaria una ronda de consultes fins que hi hagués un acord entre els partits independentistes, el qual ara mateix està bloquejat per les negociacions entre ERC i JxCat, Illa ha tornat a recalcar l'"urgència" de formar un nou Govern i ha recordat que Borràs "tard o d'hora" l'haurà de fer.

 

El principal argument que ha posat sobre la taula ha estat el de la pandèmia de la Covid-19 i la crisi econòmica i social que se n'ha derivat. "La millor mesura econòmica que es pot prendre és accelerar i fer bé el procés de vacunació", ha dit. "I per supervisar i vetllar per que aquestes coses funcionin bé fa falta un Govern en plenitud de funcions. Tenim pressa perquè hi hagi un Govern", ha dit.

Precisament, el grup dels socialistes al Parlament ja ha denunciat que fa més d'un mes que el Govern en funcions no compareix per retre comptes i ha demanat formalment la compareixença del vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, al qual ha acusat d'estar "absent".

Illa no se n'ha estat tampoc de qualificar d'"espectacle" les negociacions entre els partits independentistes i ha insistit en "obrir un temps nou" a Catalunya.

El desmarcatge del cordó anti-Vox

Sobre el desmarcatge que el seu partit ha fet avui respecte l'acord que havia firmat a l'inici de la legislatura amb ERC, JxCat, la CUP i En Comú Podem, Illa ha insistit que "el PSC està en les antípodes polítiques de Vox i ho vam demostrar en la nostra acció política diària, però el PSC respectarà la legalitat vigent i els drets dels electors", ha exposat.

 

En aquests mateixos termes ja s'ha referit aquest migdia el portaveu adjunt de la formació, Raúl Moreno, que tot i no tancar la porta a vetar la designació d'un senador autonòmic per part de Vox, ja ha insinuat que no ho veu possible sense acabar portant el cas davant del Tribunal Constitucional, línia vermella per als socialistes. A més, ha afirmat que aquesta confrontació "dona notorietat i alimenta el discurs d'odi" de la formació d'extrema dreta espanyolista.