El compromís del PSC en el cordó antifeixista contra Vox comença a esquerdar-se. Quan s'ha hagut de passar de les paraules als fets, els socialistes han començat a dubtar, i és que ben aviat han vist, ells també, les orelles al llop: la legalitat espanyola. Concretament ha estat amb la designació dels vuit senadors autonòmics, dels quals almenys un correspondria a Vox, i que ERC, JxCat, la CUP i els comuns ja s'han conjurat a evitar-ho.

No el PSC, que aquest dijous ha fet evident el seu distanciament respecte a "l'estratègia" de la resta de grups amb els quals va firmar a l'inici de la legislatura el pacte anti-Vox. "No ens saltarem la llei ni l'Estatut, no és democràtic vetar la representació institucionals dels partits" que han "estat escollits pel conjunt de la ciutadania", ha assegurat en roda de premsa el portaveu adjunt dels socialistes, Raúl Moreno.

De fet, el dirigent socialista ha llançat un dard a la resta de formacions sobre aquest aspecte: "Aquells que s'omplen la boca de democràcia ho haurien de respectar". Preguntat sobre si aquest posicionament és definitiu, Moreno s'ha mostrat disposat a estudiar altres camins, però sempre "respectant la llei i l'Estatut" i insinuant que no serà possible.

 

Compartir l'objectiu però no l'estratègia

Amb aquest desmarcada, els socialistes argumenten, doncs, que comparteixen l'objectiu però no "l'estratègia", la qual és "fonamental per no aconseguir efectes adversos". "No s'ha de donar protagonisme i focus a l'extrema dreta ja que ho aprofiten per fer circular el seu discurs d'odi. Se'ls ha de combatre amb arguments i polítiques públiques que no els deixin créixer", ha dit.

També ha acusat altres partits de buscar la confrontació "estèril" per motius partidistes i ha posat com exemple el fet que els diputats independentistes i comuns abandonessin l'hemicicle en el discurs del líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga.

Precisament, aquesta compareixença del socialista s'ha produït immediatament després que ho fessin la resta de grups que havien subscrit el pacte anti-Vox. Els quatre grups han reconvertit aquell document signat ara fa dos mesos en dues propostes de resolució, una per a la creació d'una comissió d'estudi sobre el racisme institucional a Catalunya, i una altra que desplega un seguit de mesures per protegir el Parlament dels discursos d'odi. 

Així doncs i tot i el marge que han volgut deixar als socialistes -les propostes no entraran a registre fins el proper dimarts-, sembla difícil que s'hi acabin sumant veient les diferències de fons.