La Setmana Santa va servir per airejar l'ambient contaminat que impregnava les relacions entre ERC i Junts. Superat el tràngol de les investidures fallides d'Aragonès, la represa de la negociació per formar govern no va ser tan àgil com s'esperava. No va arribar fins dimecres 7. Des de llavors, multitud de missatges creuats i contactes a distància, però cap més cita. Els republicans estaven a l'espera de la trucada dels junters, que encara han de respondre l'últim document plantejat pels de Junqueras. Tot indicava que aquest dijous hi hauria trobada, però les agendes no han quadrat. Sembla que aquest divendres serà el dia. 

Vuit dies sense reunions i unes converses que caminen a pas de tortuga. "No s'ha avançat suficient en programa i gens en estructura per les línies vermelles de Junts", lamenten fonts d'ERC a ElNacional.cat. Aquesta tarda, Junts ha trucat a la porta d'ERC per demanar-los una trobada oficial, amb massa poc marge, segons els republicans, com per poder organitzar la reunió.

"Sembla fet perquè diguéssim que no", es queixen des d'ERC, que recorden que al matí ja han anunciat que aquesta tarda començaven una ronda d'assemblees amb la militància per exposar a les bases l'estat dels contactes per la investidura. Seran un total de 13 conclaves que acabaran el 21 d'abril i que comptaran amb la presència, com a mínim, d'un dels quatre integrants de l'equip negociador d'ERC -Sergi Sabrià, Marta Vilalta, Josep Maria Jové i Laura Vilagrà-. 

Pilota a la teulada de Junts

Dissabte passat ERC va sintetitzar i condensar en un sol document, de 35 pàgines, les múltiples propostes que s'havien anat intercanviant amb Junts per Catalunya. Pere Aragonès va qualificar-lo de "document extens i complet" per un acord global, en el qual s'inclouen des del programa que haurà d'impulsar el nou govern als passos a seguir per avançar cap a la República. La pilota, asseguren des de l'entorn del candidat a la investidura, és a la teulada de Junts, a qui acusen d'immobilisme i manca de diligència

Des de les files republicanes atribueixen aquest encallament en l'excés de polifonia de veus al si de Junts. Alhora, admeten que el fet que el seu principal interlocutor, Jordi Sànchez, estigui empresonat i sense règim de tercer grau, dificulta encara més els contactes. La convocatòria de les seves assemblees per detallar els termes de l'oferta plantejada a Junts s'entén, també a nivell intern, com un mecanisme de pressió extra, a banda de les declaracions públiques que s'han succeït els últims dies subratllant la urgència de tenir un govern en plenes funcions. 

Reunió aquest divendres

Aquest dijous, Junts ha sortit al pas del pressing amb un comunicat en el qual manifesta que treballa des de la nit de les eleccions per configurar un govern fort i estable d'acord amb els resultats del 14-F, una manera de deixar clara la seva intenció de ser a l'executiu i no quedar-se a l'oposició com s'ha estat especulant. Així mateix, el partit de Puigdemont garanteix que aquesta setmana continuaran les reunions, cosa que fa pensar que aquest divendres, per fi, pugui haver-hi una reunió per desencallar la situació. 

La trobada ha de servir perquè Junts expressi el seu punt de vista sobre el document proposat per ERC i hi introdueixi els matisos i correccions que consideri oportunes. A partir d'aquí, s'obrirà una nova etapa per acabar de perfilar l'entesa. A ERC donen per fet que no hi haurà acord fins al maig

A la imatge principal, Aragonès i Borràs el dia de la investidura fallida. / EFE