Enmig de les negociacions entre ERC i Junts per tancar un pacte de governabilitat, el candidat del PSC a la presidència, Salvador Illa, s'ha mostrat optimista i ha insistit que ambdós partits "facin un pas al costat" perquè ell pugui optar a formar Govern.

En declaracions als periodistes després d'una visita a l'Hospital Arnau de Vilanova (Lleida) aquest dissabte, ha dit que la majoria independentista "ja ha fracassat" altres vegades, amb relació a les dues sessions d'investidura fallides del vicepresident republicà, Pere Aragonès.

Dos mesos del 14-F

"El que proposem és que l'altra majoria possible, que és una majoria d'esquerres, pugui optar a formar govern, i creiem que l'ha de liderar qui va guanyar les eleccions del 14 de febrer", ha afegit.

D'altra banda, ha lamentat que més de dos mesos després de les eleccions catalanes encara no format el nou Executiu català, cosa que considera una "falta de respecte als catalans i catalanes".

Negociacions "a força d'ultimàtums"

Així mateix, en declaracions a l'emissora de ràdio de la Cope Catalunya recollides aquest mateix dissabte, ha considerat que les negociacions "a força d'ultimàtums" entre Junts i ERC revela, segons la seva opinió, la difícil relació que hi ha entre els que haurien de ser socis de Govern, ha dit textualment.

Junqueras i el Consell per la República

En aquest context, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va expressar prevenció sobre el Consell per la República, tal com ara està formulat, en una entrevista al programa Tot es mou de TV3. Junqueras va insistir que el temor d'ERC que hi pugui haver una supeditació del president a la institució de l'exili i ha insistit que "la presidència no ha de ser tutelada, ni vigilada, ni controlada per ningú més enllà de les majories parlamentàries".

Junqueras va situar el Consell per la República com un organisme més, i li va demanar també una reforma. "Tenim respecte per tothom, i pensem que qualsevol organisme ha de tenir una responsabilitat. Qualsevol organisme ha de tenir una validació democràtica, i una responsabilitat a rendir comptes. Convidem a reformular el Consell per la República. Nosaltres celebrem que Òmnium, l'ANC i altres espais comparteixin el posicionament d'ERC per revisar-ho", va afegir.

La discussió de fons és si el Consell per la República ha de ser el lloc on es debat i decideix l'estratègia del procés independentista, què fer si fracassa la taula de diàleg amb el govern espanyol, amb el període de 2 anys de coll que demana ERC.

De la mateixa manera, el líder d'ERC va replicar la presidenta del Parlament, Laura Borràs, després que ahir demanés paciència als republicans per poder "madurar les negociacions" entre els dos partits. "No és un problema de paciència, és un problema de servei al país, d'eficàcia. Si fos per paciència, n'hem demostrat molta. La qüestió rellevant de veritat és que necessitem un govern", va assegurar Junqueras

 

Imatge principal, Salvador Illa / Europa Press