El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha allargat la mà al Govern per negociar els comptes de 2022 sense condicions prèvies, en cas que l'executiu de Pere Aragonès no assoleixi un acord amb la CUP: "No ens podem permetre que Catalunya no tingui pressupostos", ha subratllat.

"Tindrem un enfocament constructiu. Vull que hi hagi uns pressupostos, encara que siguin uns pressupostos amb els quals no estiguem d'acord en algunes coses", ha afirmat el cap de l'oposició, en una entrevista a Efe.

Illa ha destacat que amb aquest oferiment el PSC "anteposa les necessitats de la ciutadania" a les seves "conveniències tàctiques o polítiques". "No tenim una postura d'entossudiment. Jo no vull el 'com pitjor, millor', i crec que, en una situació com la que estem vivint, l'actitud de la confrontació per la confrontació i del 'no a tot' no és el que demana la gent", ha argumentat.

El projecte, amb retard

Aquesta setmana el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha anunciat que el Govern aprovarà el seu projecte pressupostari a principis de novembre., una previsió que, al parer d'Illa, situa Catalunya "en zona de risc", ja que implica que el Govern incomplirà el termini establert per llei -10 d'octubre- per portar el seu projecte pressupostari al Parlament.

Aquest retard sosté Illa, és especialment reprovable si es té en compte que el Govern va refusar aprovar uns pressupostos per 2021 adduint que no hi havia prou temps després de prendre possessió al maig. "Estem, amb un pressupost prepandèmic", ha recordat. Illa veu urgent un nou pressupost fet "amb rigor i criteris pandèmics", per assegurar la recuperació econòmica post-covid i per garantir que els recursos arriben als col·lectius més afectats per la crisi derivada de la pandèmia.

El suport de la CUP

Per Illa, el que seria "lògic" és que el Govern d'ERC i JxCat tirés endavant els nous pressupostos amb el suport de la CUP, que va cedir els seus vots per investir Aragonès. No obstant això, ofereix la col·laboració dels socialistes si no és possible un pacte amb la CUP, que en les últimes setmanes han expressat reticències a facilitar la governabilitat de l'executiu d'Aragonès en observar incompliments en l'acord d'investidura.

El PSC ja havia allargat la mà en l'anterior legislatura, però llavors exigien una renúncia explícita a la via unilateral per asseure's a parlar sobre pressupostos. Ara, Illa creu que aquesta condició prèvia ja no és necessari explicitar-la perquè el Govern "ja ha renunciat" a la via unilateral per assolir la independència.

Pressupostos de l'Estat

El cap de l'oposició al Parlament també ha reflexionat sobre quin paper ha de jugar ERC en la negociació dels pressupostos generals de l'Estat, que s'obre després de la presentació aquesta setmana del projecte de l'executiu de Pedro Sánchez i que Illa desvincula dels comptes catalans. "Tothom que es reivindiqui d'esquerra i centreesquerra crec que tindrà pocs arguments per no donar-los suport", ha defensat.

En ser preguntat per les pressions de JxCat a ERC per fer un "front comú" en la negociació a Madrid, ha dit: "Van anar separats a les eleccions, per tant cadascú ha de tenir el seu marge d'actuació (...), cadascun té la seva autonomia i entenc que cada grup ha de fer el seu plantejament polític". 

 

Imatge principal, el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa / Efe