Arriba la tardor de les negociacions polítiques econòmiques: els Pressupostos Generals de l'Estat i els Pressupostos de la Generalitat. Dels primers, avui mateix en la sessió de control al Govern al Ple del Parlament el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha dit que s'aprovaran al novembre. I en la sessió del control al president, Pere Aragonès ha assenyalat que inclouran una partida important per a la reducció de les desigualtats, tal i com va remarcar la setmana passada en el debat de política general. Dels comptes estatals, n'ha parlat Aragonès després que Junts li hagi reclamat que l'independentisme actuiï de manera coordinada en la negociació.

 

 

"Endavant, tinguin propostes concretes", ha contestat Aragonès, que ha acceptat aquest front comú quan l'any passat no va ser possible i llavors els republicans van pactar amb el PSOE, fet criticat per la formació de Carles Puigdemont. El president de Junts al Parlament, Albert Batet, ha assegurat que s'han de fer valdre a la negociació però que són "una palanca de pressió" que no s'ha de desaprofitar.

També en resposta a Batet després que aquest hagi expressat a la Cambra el suport al president Carles Puigdemont, Aragonès ha destacat que l'episodi de dilluns amb la posada en llibertat és una demostració més que la causa general contra l'independentisme, més enllà de les fronteres de l'Estat, no té resultat. I ha reivindicat una solució política al que ha reiterat que és un conflicte polític mitjançant l'aprovació d'una llei d'amnistia: "Lluny de demanar una intervenció sobre el poder judicial demanem que el poder legislatiu actuii". 

El líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, ha volgut també parlar de Puigdemont, a qui ha acusat de "colpista", i Aragonès li ha contestat recordant-li "el ridícul que van fer al jutjat de Sàsser" quan la Cort d'Apel·lació va rebutjar que Vox es personi al cas: "Ens diuen que estem obsessionats amb la independència i són vostés els que dediquen tots els esforços i serveis jurídics a perseguir la dissidència política a l'estat espanyol", li ha etzibat Aragonès.

Així mateix, el president ha aprofitat per carregar contra el partit ultradretà després que aquest, a la sessió de control al Govern, hagi vinculat una vegada més delinqüència amb migració, malgrat estiguin avisats que es revisarà si vulneren el codi de conducta. En concret, Aragonès li ha dit que "la diversitat mai és un problema, és un actiu que fa avançar les societats". 

Raquel Sánchez, desapareguda

Un dia després que Aragonès enviés una carta al president del govern espanyol i després de quatre jornades de vaga de Renfe, el president ha reiterat que el que s'està vivint és innacceptable, i ha acusat la ministra de Transports, Raquel Sánchez, d'estar desapareguda: "A qui li toca assumir responsabilitats no se li ha vist en cap lloc. On està la ministra de Transports? Surt corrent a donar una roda de premsa enfocant contra el Govern per a parlar de l'aeroport, però per a la infraestructura de mobilitat diària de 400.000 catalans, dóna el silenci per resposta".

També durant la sessió de control, la diputada de la CUP Montserrat Vinyets ha preguntat al president de la Generalitat quan desplegaran el pla territorial sectorial d'habitatge, un instrument que ja preveia la Llei d'Habitatge que va aprovar el tripartit en 2007 i que havia de ser el marc orientador de totes les polítiques en aquest àmbit que es tiressin endavant.

Aragonès ha defensat que s'han desplegat molts instruments d'aquesta norma i que uns altres porten retard, però ha assegurat que volen aprofundir i intervenir en moltes qüestions en aquest àmbit, com la renovació del protocol dels desnonaments per a actuar a l'inici del procediment, per a activar als responsables dels serveis socials i per a apostar per la mediació, entre altres.

A les acusacions del líder del PP Alejandro Fernández d'inculcar odi quan el Govern va dir que no es podia vacunar als majors de 70 anys perquè s'havien de vacunar agents de la Guàrdia Civil, Aragonès ha contestat que en un primer moment hi havia poca disponibilitat i que això explica les declaracions. I ha acusat a Fernández d'intentar traslladar l'ambient de la plaça de Braus de València en la convenció del PP, al Parlament de Catalunya.

Carlos Carrizosa enseña pancarta, sesión de control al PArlament - Sergi Alcàzar

El líder de Cs, Carlos Carrizosa, amb una pancarta de Terra Lliure / Sergi Alcàzar

També ha criticat al líder del partit taronja, Carlos Carrizosa, de traslladar a la Cambra catalana un debat "de l'Ajuntament de Sarrià de Ter", i és que Carrizosa ha portat a l'hemicicle una pancarta de suport a Terra Lliure que estava davant l'Ajuntament i que va retirar un conseller de Cs. De tot plegat, Aragonès ha contestat: "S'agafa a la pancarta. Però si li preocupa l'odi miri qui té al darrera, amb qui fa manetes [en relació als diputats de Vox, asseguts darrere seu], miri de treballar i no busqui anècdotes". 

 

A la imatge principal, el president de la Generalitat, Pere Aragonès / Sergi Alcàzar