El diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa del Parlament, Pau Juvillà, ha indicat en una entrevista al programa L'hemicicle de Catalunya Informació que, ara com ara, el seu grup està "molt lluny" d'aprovar els pressupostos de 2022 perquè creuen que el pacte "de mínims de la investidura no s'està complint". Paral·lelament, ha assegurat que el que pot afectar la relació de la CUP amb el Govern són les polítiques que l'executiu apliqui si aquestes no van en línia amb el que van acordar a principis de la legislatura.

Encara sobre els comptes de 2022, Juvillà ha afirmat que si el Govern pactés els pressupostos amb el PSC, seria "una mala notícia per al país", tot i que considera que "no sorprendria". En aquesta línia, ha asseverat que desconeix si els acords que Esquerra Republicana té a Madrid "poden tenir conseqüències al Parlament". Un "acostament" als socialistes també seria un altre factor que "canviaria" la relació entre la CUP, ERC i l'executiu, segons ha assenyalat el secretari tercer de la Mesa del Parlament.

Per poder-los avalar, Juvillà ha expressat que "la CUP està per treballar i aconseguir un canvi social i cap a l'emancipació nacional. Si aquests pressupostos ho contemplen, aleshores estarem en disposició de parlar per poder-los aprovar".

Crític amb la taula de diàleg

En relació amb la taula de diàleg entre els governs català i espanyol, Pau Juvillà ha manifestat que, des de la CUP, són escèptics amb aquest espai: "Si a la taula de diàleg no es pot parlar de l'amnistia, autodeterminació o independència, aleshores és un diàleg de sords o un monòleg". "Quan vas a una taula de diàleg i no es pot parlar de tot, no hi ha llibertat i fa que la taula sigui buida", ha afegit el diputat cupaire.

La divisió de l'independentisme impedeix aprovar un nou referèndum

Aquesta setmana ha tingut lloc el primer debat de política general de la presidència de Pere Aragonès. La CUP va presentar una proposta de resolució per celebrar un nou referèndum abans que acabi la legislatura. En aquest cas, la votació no va prosperar. Hi van votar en contra el PSC, Junts, Vox, En Comú Podem, Ciutadans i el PP (93), ERC es va abstenir (33), mentre que els cupaires es van quedar sols votant afirmativament (9).

Dolors Sabater va defensar des del faristol, en el tercer dia del debat de política general, que fixar un termini per a un nou referèndum suposava dibuixar un horitzó que vol fer "palanca per reactivar l'independentisme", i apuntava que es tractava d'una proposta per "generar tensió", ja que veu impossible poder exercir l'autodeterminació pactant amb l'Estat.

 

Imatge principal: Pau Juvillà, diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa del Parlament. ACN.