El govern espanyol s'està "arremangant" perquè "Catalunya sigui un lloc més habitable". Així ha defensat els indults i la taula de diàleg el ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, en una xerrada a l'escola de tardor del PSC que s'ha celebrat aquest divendres i en la qual ha estat presentat com un "crack" i com "el que va treure Franco del Valle de los Caídos".

"Hem d'avançar a llarg termini. Vam aprovar els indults perquè volem normalitzar la situació a Catalunya, perquè volem que s'abordin els problemes", ha dit. El ministre ha felicitat els socialistes catalans per ser els "primers" en haver apostat "pel diàleg com a única solució al conflicte".

L'avís sobre el 2017

I tot i mostrar la cara amable que el govern espanyol vol exposar ara amb el diàleg, Bolaños no ha evitat llançar un clar avís: "El que va passar a Catalunya durant l'última dècada, especialment el 2017, no es pot tornar a repetir". El ministre ha denunciat que el procés va provocar una "tensió insuportable per als catalans" i s'ha preguntat que qui va sortir guanyant. "Aquell enfrontament a on ens va portar? A algú li ha anat bé?", ha plantejat. 

meritxell batet felix bolaños - psc

Meritxell Batet ha intervingut a través d'un vídeo / Foto: PSC

Bolaños ha afegit en els seus arguments a favor del diàleg que "hem de compartir un espai públic, un territori on hi ha persones que són independentistes legítimament". Ràpidament, però, ha aclarit que aquest no és el seu projecte. "Volem una Catalunya dins d'Espanya i, per tant, dins de la Unió Europea, que sigui pròspera i que abordi els problemes amb el diàleg per intentar solucionar-los.

Bolaños també ha volgut fer una reflexió sobre qui està en contra del diàleg, en clara direcció a la dreta espanyola i a l'independentisme escèptic, tot apuntant que "ara a Catalunya la major divisió que hi ha no és entre independentistes i constitucionalistes". "L'enfrontament és entre els que aposten pel diàleg i els que aposten per la confrontació. Nosaltres estem en el diàleg i la solució", ha indicat.

"Transformarem Espanya"

En un discurs en el qual ha apel·lat en diverses ocasions a pensar a llarg termini i a "tenir una visió estratègica", Bolaños ha vaticinat que el PSOE governarà durant una dècada. "Transformarem Espanya. Abordarem la normalització a Catalunya perquè volem que sigui un lloc habitable", ha insistit. "Hem de conviure, no té sentit viure d'esquenes. A la Catalunya del demà li preocupa el mateix que a la resta d'Espanya: sortir de la pandèmia, que hi hagi índexs alts de vacunació, el creixement econòmic, la cohesió social i el respecte dels drets", ha afirmat.

En la xerrada, a la qual també hi han participat la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i la portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados, Bolaños ha anunciat que al proper congrés del partit s'aprovarà el postulat d'abolir la prostitució. Tant ell com la mateixa Batet també han aprofitat per carregar contra el PP i el mateix ministre ha titllat d'"antiga" la convenció que els populars van celebrar fa pocs dies a València​. "Sembla que s'hagués fet fa un segle", ha bromejat. 

 

Imatge principal: el ministre Félix Bolaños, a l'escola de tardor del PSC / Foto: PSC