El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha assegurat que ERC i Junts estan "d'acord des del primer dia amb els pressupostos". Giró ho ha dit aquest dimecres en la sessió de control a l'executiu responent a la portaveu del PSC, Alícia Romero, a qui li ha agraït que es preocupi "per la salut del Govern".

"Aquest Govern tan trencat no ha anunciat un acord de pressupostos com ho ha fet el d'Espanya. ERC i Junts estem d'acord des del primer dia amb els pressupostos. No hi ha cosa més avorrida que un acord entre un govern que és de coalició", ha respost Giró.

 

 

I el conseller ha afegit: "Els queden 21 escons per poder aprovar els pressupostos", en referència al fet que el govern del PSOE i Unidas Podemos no sumen majoria al Congrés dels Diputats després que Romero hagués recordat que ERC i Junts tampoc en tenen al Parlament.

Jaume Giró, sesion de control al parlament - Sergi Alcàzar

El conseller Jaume Giró intervé a la sessió de control al Govern / Foto: Sergi Alcàzar

Així doncs, Giró ha anunciat que els pressupostos seran aprovats al Consell Executiu el proper mes de novembre. Posteriorment es portaran al Parlament i, si són aprovats, entraran en vigor a principis del 2022.

Resposta a Illa

Giró també ha aprofitat la seva intervenció per respondre al líder dels socialistes, Salvador Illa, que en el passat ple va parlar del conseller dient-li que no s'avergonyís d'on venia. "Vostè ve d'on ve, no cal que sigui el més independentista ni el més d'esquerres de la Cambra", li va dir.

"El senyor Illa va dir una cosa d'aquelles que es fan servir per atacar reputacionalment una persona. Vinc d'una família humil de Badalona, d'un pis de lloguer de 60 metres quadrats amb una habitació que no tenia finestra i en el qual estudiava al menjador", ha respost Giró.

 

 

"He estat 32 anys a l'empresa privada progressant sense que ningú em regalés res. I n'estic molt orgullós. I d'on vinc no és millor que d'on venen els que s'han dedicat tota la vida a la política, però tampoc és pitjor. I li puc dir que no acabaré de conseller d'una elèctrica", ha afegit en referència del fitxatge del socialista Antonio Miguel Carmona per Iberdrola.

En resposta al diputat dels comuns Marc Parés, Giró ha informat que no hi ha cap novetat sobre el projecte de BCN World.

A la diputada de la CUP Eulàlia Reguant l'ha instat a treballar en les declaracions de la renda per millorar els índexs de desigualtat perquè, segons ha dit, en el camp dels impostos la "redistribució és minsa" pel fet d'estar dins del sistema fiscal espanyol.

No augmentarà la pressió fiscal

A la tarda, en resposta a una interpel·lació de Junts, Giró ha insistit que l'any vinent no augmentarà la pressió fiscal a Catalunya. "No augmentarem l'impost sobre el patrimoni, ni apujarem els impostos a les empreses familiars", ha assegurat el conseller, que només ha deixat al marge d'aquest compromís la implementació dels impostos que es deriven de la llei del canvi climàtic.

El titular d'Economia, que ha denunciat un cop més l'infrafinançament crònic que pateix Catalunya "derivat d'un model de finançament injust i caducat", ha subratllat que Catalunya és la tercera comunitat que més recapta i més aporta rere de Madrid i Balears, però a l'hora de rebre i tenint en compte el cost de la vida, cau a la posició 14.

Davant la Cambra ha posat xifres als "greuges" que denuncia i ha detallat que el 2018 cada català va aportar 2.967 euros i va rebre 2.394, mentre que les comunitats que ocupen els primers llocs reben 3.750 euros per habitant.

 

Imatge principal: el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, a la sessió de control al Govern d'aquest dimecres / Foto: Sergi Alcàzar