De no voler pronunciar-se a fer campanya activa. Aquesta és la trajectòria de la relació entre els indults i el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, que aquest dijous ha tornat a defensar la mesura de gràcia i ha demanat "un gest de confiança" als detractors.

"Tot té risc, però hem d'arriscar per obrir un temps nou, això ens concerneix a tots", ha argumentat Illa en el marc d'una conferència organitzada per la Fundació Olof Palme. "Ningú sap què passarà demà, però cal obrir un temps nou i la forma de fer-ho és aplicant criteris de magnanimitat", ha assegurat Illa, utilitzant els mateixos termes que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va utilitzar dimecres a la tarda. Pel que fa als tempos, Illa creu que haurien d'arribar en les pròximes setmanes i que "no té sentit que s'allarguin més".

 

Pel que fa a les manifestacions contra els indults, una se celebrarà aquest divendres a Barcelona davant de la delegació del govern espanyol i l'altra el diumenge a la plaça Colón de Madrid, el dirigent socialista ha dit que les respecta però ha avisat que és "un error". Illa ha dit que pot entendre que hi hagi qui tingui "recels" pels indults, però ha reclamat "confiança" i que el govern espanyol prengui la decisió "amb convicció, sempre dins de l'estat de dret i rebutjant la via unilateral". 

A més, ha afegit que seria "desitjable" que hi hagués una "mínima lleialtat entre els partits que han governat a Espanya", en referència al PP, i ha opinat que, participant a la manifestació, s'allunyen de la possibilitat de tornar a ocupar la Moncloa.

Per a Illa, la carta del president d'ERC, Oriol Junqueras, és un gest "rellevant i important" i l'ha celebrat perquè "va en la direcció correcta". "Uneix i s'ajusta a la realitat del que hem vist", ha valorat.

Retret a Aragonès per la ronda de contactes

Per altra banda, Illa ha criticat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi decidit començar la ronda de contactes amb els presidents dels grups de Junts i ERC en lloc del seu. "Jo no ho hauria fet així", ha lamentat.

En qualsevol cas, Illa ha reiterat que presentarà a Aragonès quatre pactes: contra la Covid, pels fons europeus, pel pluralisme i per la renovació de càrrecs elegits pel Parlament pendents de renovar. Concretament, s'ha referit al Síndic de Greuges. Segons la seva opinió, el paper de Rafael Ribó ha estat "galdós" i ha reclamat que la nova persona que ocupi aquesta cadira "provingui de l'àmbit acadèmic" o diferent del polític. També ha instat Junts i ERC a aprovar una llei electoral pròpia.

Finalment, ha lamentat que el Govern hagi declinat fer un pressupost per al 2021 i ha tornat a estendre la mà a l'Executiu per aprovar uns comptes per aquest mateix any. I ha encoratjat el conseller d'Economia a fer-ho: "Si tinguéssim pressupostos, Giró ja passaria a ser una figura preeminent a Economia".

 

Imatge principal: el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa / Foto: ACN