Rosa Díez va haver d'abandonar la política després del seu fracàs amb el partit UPyD, declarat com un partit extingit per un jutge. Un cop perduda la cadira com a diputada del Congrés, va crear una "plataforma cívica independent", tal com la defineix, anomenada Unión 78. A twitter no aporten continguts propis i tan sols recomanen seguir altres perfils, el darrer, el seu mateix personal el passat 14 d'abril. Ara, vol rellançar el seu protagonisme liderant una manifestació a la plaça Colón de Madrid contra els indults als presos polítics independentistes.

En un comunicat publicat aquest matí, Díez en dona els motius: "Convoquem a la ciutadania a una concentració contra la concessió als indults pels condemnats per sedició a Catalunya i en suport al Poder Judicial atacat pel govern Sánchez i en defensa de la igualtat de tots els espanyols, sense excepcions".

A més, titllen de "molt greus els atacs dels separatistes obsessionats en destruir la nació". I situa totes les culpes cap al PSOE i Unidas-Podemos: "Veiem amb alarma el progressiu desmantellament de les funcions de l'Estat per un govern irresponsable i sectari que pretén destruir la Constitució". I consideren que l'estratègia de Sánchez persegueix "mantenir-se a la Moncloa a qualsevol preu".

Rosa Díez TUIT

Tuit de Rosa Díez amb el comunicat d'Unión 78

Diumenge 13 de juny, a Colón

Així doncs, Díez fa una crida a manifestar-se el proper 13 de juny a Madrid a partir de les 12h, "en defensa de les institucions i la democràcia". En paral·lel, qui s'ha sumat a la idea és Vox. El seu portaveu, Iván Espinosa de los Monteros, feia la mateixa crida i vol repetir la fotografia de Colón de l'any 2019, aleshores per protestar per la trobada a Pedralbes entre els governs català i espanyol com a punt de partida de la taula de diàleg.

La reunió s'havia fet el mes de desembre del 2018, entre l'aleshores president Quim Torra i l'espanyol, Pedro Sánchez. Vox, encara sense representació parlamentària, s'hi va sumar a última hora tot i que aleshores qui liderava la protesta era el PP i Ciutadans.

Ara, el líder del partit d'ultradreta, Santiago Abascal, ha confirmat que comptin amb ell: "Donem suport sense matisos a aquesta convocatòria. És important que els espanyols, més enllà de les sigles dels partits, ens unim contra aquest atropellament a la legalitat, la justícia, la democràcia i la unitat d'Espanya. Ens veiem a Colón". 

santiago abascal TUIT

El PP no confirma assistència

De moment, el Partit Popular ha descartat assistir-hi i tampoc s'ha pronunciat Ciutadans. Des de les files del PP és on més divergències hi podem trobar. Mentre que el seu líder, Pablo Casado està disposat a anar als tribunals i liderar la batalla política des de les institucions, ja s'observen moviments interns que podrien anar en una altra direcció.

A tall d'exemple, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha compartit a través del seu twitter la crida de Díez amb el comunicat adjuntat. També la diputada Cayetana Álvarez de Toledo se n'ha fet ressò: "Unión 78 és una plataforma promoguda per, entre d'altres, Fernando Savater, Rosa Díez, María San Gil i Roberto Blanco Valdés. Acaba de convocar una concentració contra l'indult als colpistes. Concordem a Colón!".

Per la seva banda, el silenci de Ciutadans contrasta amb la imatge del 2019 on fins i tot un Manuel Valls, recolzat pels taronges, es va desplaçar fins a Madrid. Aleshores, el partit el liderava Albert Rivera. Dos anys després, només queda Inés Arrimadas i la solitud amb què es troba recolzada dins la seva pròpia formació. 

Manuel Vall Colon EFEImatge d'arxiu de Colón l'any 2019

Ara, també queda per saber quin camí seguiran alguns socialistes. Des dels seus expresidents, com Felipe González que subscriu no concedir els indults com Rosa Díez, fins a alguns presidents autonòmics com el de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, que ho veuria "més que una mesura de gràcia, una mesura de desgràcia". A l'altra banda, trobem posicions a favor de l'oficial de Sánchez com la presidenta balear Francina Armengol o el valencià Ximo Puig.

Fotografia de portada: imatge de recurs de Díez quan era diputada del Congrés