El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha anunciat que el Govern farà els seus primers pressupostos per al 2022. Així ho ha confirmat aquest dijous des del Parlament el conseller, que ha aclarit que ja no hi ha temps perquè els comptes siguin per aquest any, en trobar-nos ja al mes de juny.

"El Govern presidit pel senyor Aragonès i tots els seus consellers treballarem per fer un bon pressupost que permeti una prosperitat compartida que provoqui un creixement de l'economia social i mediambientalment sòlid", ha reivindicat en resposta a una interpel·lació del PSC.

Giró ha confirmat que l'Executiu començarà a treballar en els comptes de l'any vinent a partir de la setmana que ve i ha anunciat que es posarà en contacte amb tots els grups parlamentaris per iniciar una ronda de negociacions.

 

Responent els retrets de la diputada socialista Alícia Romero sobre els dos pressupostos catalans aprovats en els darrers sis anys, Giró l'ha rebatut recordant que a Espanya s'han aprovat uns en tres: "És el mateix".

Denúncia del dèficit "sagnant"

Per altra banda, Giró ha denunciat el dèficit "sagnant" que Catalunya pateix sota el sistema autonòmic després que Romero animés el conseller a participar al Consejo de Política Fiscal y Financiera. "Les dades del 2016, són les més recents que tenim, situen el dèficit en 16.947 milions d'euros", ha lamentat.

Giró també ha denunciat el dèficit d'inversions que viu Catalunya i ha citat un estudi de la Universitat de Barcelona que assegura que "l'impacte acumulat" d'aquest dèficit "va restar 9,8 punts al PIB català", suposant, concretament, una pèrdua de 23.820 milions d'euros.

El conseller d'Economia ha assenyalat que el dèficit d'inversions a Catalunya és doble per la "baixa execució de les inversions que s'anuncien i que no s'executen" i per "la gran distància entre la inversió pressupostada i la contribució econòmica de Catalunya a l'Estat". I ha concretat que mentre l'Estat inverteix 124,7 euros per habitant a Catalunya, la mitjana amb la resta d'autonomies és de 161 euros, havent-hi comunitats com Castella i Múrcia que s'aproximen als 370 euros.

En aquest sentit, Giró ha encoratjat els socialistes a ajudar el Govern a acabar amb aquesta situació, aprofitant que són a la Moncloa. "Estic segur que ens podran ajudar", ha vaticinat.

Per últim, Giró ha instat els empresaris a muntar actes també per reclamar la superació dels dèficits fiscal i d'inversió de Catalunya després que ahir fessin un demanant l'ampliació de l'aeroport del Prat.

 

Imatge principal: el conseller d'Economia, Jaume Giró, en el ple d'aquest dijous / Foto: ACN