La manifestació que l'espanyolisme té previst fer el proper 13 de juny a la plaça Colón de Madrid contra els indults als presos polítics tindrà una prèvia a Catalunya. En aquesta ocasió ha estat Ciutadans qui ha pres la iniciativa i ha convocat una protesta contra la mesura de gràcia davant la delegació del govern espanyol a Barcelona.

El mateix portaveu del partit taronja al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha fet una crida al constitucionalisme a concentrar-se l'11 de juny a les 19h. Martín Blanco ha assegurat que molts catalans es van sentir víctimes d'una actitud "antidemocràtica" durant el 2017 i ha demanat al govern de Pedro Sánchez que no ho oblidi. "És inconcebible que es pretengui indultar els qui diuen de manera sistemàtica que ho tornaran a fer. No es tracta de penedir-se de les seves idees sinó de mostrar penediment per actes il·legals", ha defensat el portaveu.

Martín Blanco també ha subscrit la decisió de la presidenta del partit liberal, Inés Arrimadas, d'assistir a la plaça de Colón al costat del líder del PP, Pablo Casado, i dels dirigents de Vox després d'uns dies de dubte.

Però què faran Vox i el PP davant la convocatòria catalana? Fonts populars han confirmat a ElNacional.cat que representants de la formació hi assistiran però encara no han decidit qui ho farà i, per tant, si hi anirà el seu president, Alejandro Fernández. Des de Vox no s'oposen a la protesta però encara no confirmen si hi aniran. De fet, el mateix portaveu a la Cambra catalana, Juan Garriga, ha reivindicat que ha de ser la societat civil la que lideri les mobilitzacions a Catalunya en contra dels indults.

Els retrets del PSC

Els indults estan provocant que per primera vegada en molt temps el PSC s'hagi vist aïllat de la resta de partits unionistes al Parlament. I és que, conscients que l'indult podria comportar un preu per a la seva formació després de la victòria del 14-F, els socialistes estan incòmodes amb l'ofensiva que han començat Vox, Ciutadans i el PP, també a Catalunya.

En roda de premsa, el diputat Raúl Moreno ha puntualitzat que la crida deu ser "a una part del constitucionalisme": "Nosaltres som constitucionalistes i els indults formen part d'un mecanisme que el nostre sistema constitucional permet i el govern espanyol haurà de determinar quina és la decisió final". "Quan la dreta té problemes es reuneix, a Catalunya davant la delegació del govern espanyol i, a Madrid, a la plaça de Colón", ha replicat. I ha acusat el partit de Carlos Carrizosa d"'aprofitar-se políticament" del moment.

 

Imatge principal: una manifestant espanyolista protesta a Barcelona el setembre del 2018 / Foto: Carles Palacio