Ja pot creuar l’Atlàntic, que el monotema de la política espanyola continua sent un: els indults als presos polítics. A només quatre dies de la concentració espanyolista de Colón. Des de l’Argentina, on es troba de viatge oficial, Pedro Sánchez ha continuat amb la pedagogia. Aquest cop ha demanat “comprensió i magnanimitat” als qui puguin tenir dubtes sobre la mesura de gràcies. “L’objectiu val la pena”, ha defensat, tot demanant una oportunitat per a intentar encarrilar el conflicte català.

 

En roda de premsa des de la Casa Rosada de Buenos Aires, acompanyat del president argentí Alberto Fernández, el president espanyol ha estat preguntat per la carta d’Oriol Junqueras. L’ha aplaudit, perquè “qualsevol pas a favor de la distensió és benvingut”. Dit això, ha admès que “pot haver-hi ciutadans que puguin tenir reserves sobre aquesta decisió” després dels fets del 2017, amb les lleis de desconnexió, el referèndum “il·legal” de l’1-O i la declaració unilateral d’independència. I a ells s’ha volgut dirigir.

“Demano que tinguin confiança, hem de fer una aposta per la convivència i la reparació”, ha sostingut Pedro Sánchez, que ha assegurat que cal “transitar d’un mal passat a un futur millor”. Això, ha afegit, “implica també magnanimitat”. Ha insistit en aquest concepte: cal “comprensió”, “magnanimitat” i “passos de distensió”. I ha conclòs al respecte: “El desafiament que tenim per endavant mereix la pena. L’objectiu val la pena”.

Sobre el calendari, encara està tot per concretar. El president espanyol no ha volgut avançar dates, però ha insistit que primer vindrà la reunió bilateral amb el president Pere Aragonès a La Moncloa, i “després ja veurem quan s’ha de celebrar” la taula de diàleg. Ha defensat la “voluntat i vocació” del seu executiu d’”obrir un nou període a Catalunya, fonamentat en el diàleg, la negociació i l’acord, respectant sempre els marges de la Constitució i la seguretat jurídica”.

Sánchez tampoc no s’ha pronunciat sobre la hipotètica presència d’Oriol Junqueras en aquesta taula de diàleg. Si bé ha remarcat que és un òrgan “entre governs”, també ha assegurat que “no li agrada vetar ningú” ni especular sobre qui hi ha de ser i qui no.

Remodelació de govern?

Quan s’abordi aquesta carpeta calenta dels indults i la taula de diàleg, corren rumors d’una crisi de govern controlada, abans de les vacances d’estiu. Els rumors són traslladats des de la mateixa Moncloa. Tot i això, el president espanyol ha assegurat que està “concentrat” en la vacunació i la recuperació econòmica. “La resta no és prioritari”, ha conclòs.