Nova proposta electoral. El candidat del PSC, Salvador Illa, ha anunciat aquest dimecres que formarà el que ha anomenat "el primer Govern paritari d'esquerres de la història de Catalunya". En un acte sobre feminisme que ha comptat amb la participació del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, Illa ha promès que el seu Executiu serà "a imatge del govern espanyol".

Illa ha reivindicat el paper de les dones al partit: amb desenes d'alcaldesses, centenars de regidores i milers de militants, i ha vaticinat que "el canvi a Catalunya només pot venir de la mà de les dones, el canvi serà amb les dones o no serà". En aquest sentit, ha afirmat que el feminisme serà "l'eix transversal de totes les conselleries". "Si poseu el vot, jo posaré el canvi", ha demanat Illa a les dones votants.

En clau nacional, Illa ha fet una crida a "enviar democràticament" l'independentisme "al racó de pensar de l'oposició" i ha retret a JxCat i ERC que vulguin "reeditar una aliança que divideix". Dirigint-se a Sánchez a mode de promesa, Illa ha aclarit que "Catalunya estima Espanya i Espanya estima Catalunya". Per últim, el presidenciable del PSC ha volgut contraposar el model independentista amb el seu, assegurant que és el de "l'esquerra". 

Sánchez recordant Chacón

Sánchez també ha reivindicat el feminisme del PSC i el PSOE i s'ha vantat d'avançar-se a la democràcia nord-americana a l'hora de posar una dona a la vicepresidència recordant que el seu Executiu té tres dones vicepresidentes. Igual que Illa, Sánchez ha volgut referir-se diverses vegades a la difunta Carme Chacón després que la seva mare, Esther Piqueras, hagi intervingut també a l'acte. "Com li sento dir molt a en Salvador, la Carme deia que no li podien rebatre el seu sentiment de sentir-se catalana, espanyola i europea".

pedro sanchez-psc

Foto: PSC

Sánchez també ha acusat l'independentisme de "dividir" la societat catalana i de conduir-la "cap al no res en un viatge molt punyent". El president espanyol no s'ha aturat aquí i ha acusat els partits del Govern de no tenir la lluita contra el masclisme com a prioritat. També ha replicat els partits independentistes: "Volem passar pàgina però sense oblidar com hem patit en aquesta dècada perduda".

A l'acte també hi ha participat el ministre de Transports, José Luís Ábalos, que ha dedicat el seu discurs a enaltir la figura d'Illa, de qui ha dit que "davant de tant postureig, ell és com se'l veu". Ábalos també s'ha burlat de la resta de partits amb un anàlisi breu: "ERC està mirant a veure si torna a perdre, Junts manté la posició de l'impossible. El PP està camí de l'extinció i mira l'ultradreta que el pot superar. I Ciutadans està pendent de la mida de la seva derrota".

A l'acte també hi ha participat la mare de Chacón, Esther Piqueras, que ha ressaltat els valors comuns entre la seva filla i Illa. També han parlat Manuela de Madre, exalcaldessa socialista de Santa Coloma de Gramenet, i la filla d'Ernest Lluch, Eulàlia Lluch.