Illa insisteix en un Govern d'esquerres no independentista malgrat que els números no surten. El líder dels socialistes a Catalunya i exministre de Sanitat, Salvador Illa, ha tornat a insistir en aquesta idea en la seva visita d'avui a Mollet del Vallès, durant la qual ha demanat un "pas al costat" a l'independentisme.

"Estem en el dia de la marmota i ja n'hi ha prou d'això", ha dit en referència a la investidura durant una compareixença en la ciutat. En aquest sentit, ha instat a Esquerra Republicana de Catalunya i Junts per Catalunya a que "si després més de dos mesos d'haver-se celebrat les eleccions, no són capaços de formar govern" deixin pas a aquells que "tenen les idees clares" i centren els esforços en les "preocupacions ciutadans".

Unes preocupacions que segons Illa no estan centrades en la culminació del procés d'independència de Catalunya, sinó en la pandèmia del coronavirus i l'agilitat en la vacunació. "Allà on hem anat, a mi la gent em parla de vacunació, a mi la gent em parla de reactivar l'economia i que ningú quedi enrere", ha defensat.

"Triple fracàs" de l'independentisme

Illa ha assegurat que l'independentisme ha experimentat un "triple fracàs" que hauria de portar al sobiranisme a apartar-se. "Un primer fracàs quan no ser capaç d'acordar un substitut del senyor Torra; un segon fracàs en la primera sessió del debat d'investidura, quan Aragonès no va aconseguir els suports necessaris; i un tercer fracàs a la segona sessió del debat d'investidura. Això sabem que no funciona, que fracassa. Estem veient Catalunya instal·lada en el dia de la marmota i en coses que no preocupen a la gent", ha explicat.

En aquest sentit, ha assegurat que hi ha "dues majories possibles al parlament de Catalunya": una independentista que ha "fracassat" i una d'esquerres que ell "vol liderar i construir" per treure el país d'aquests "deu anys que el país no ha funcionat ve i que són deu anys de decadència". 

El PSC té 33 diputats, els mateixos que Esquerra Republicana de Catalunya. En cas de tancar un acord amb els comuns, que tenen 8 diputats, sumarien 41 escons. En qualsevol dels casos seria necessari un acord amb ERC per arribar a la majoria absoluta i poder formar un govern d'esquerres al Parlament de Catalunya. Una possibilitat que en principi no està sobre la taula, ja que els republicans es van comprometre en campanya a no pactar amb els socialistes. 

 

Imatge principal, Salvador Illa a Mollet del Vallès / ACN