"El país ens demana deixar de fer passos tímids i petits i que passem a fer el pas definitiu, perquè se'ns acaba el temps". Amb aquestes paraules el vicepresident del Govern amb funcions de president i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha instat avui Junts a tancar un acord que permeti la seva investidura.  Ho ha fet durant l'acte de commemoració del 90 aniversari de la proclamació de la República organitzat per Esquerra Republicana a Montjuïc, en el qual ha incidit en la urgència per tancar un executiu per fer front a la  "situació econòmica, sanitària i social de la ciutadania".

Malgrat assegurar que de moment s'han fet  "passos importantíssims" en les negociacions per constituir l'executiu, com el pacte amb la CUP-NCG, el republicà ha admès que no és suficient. "No podem anar xutant la pilota endavant", ha dit després que les darreres setmanes les negociacions entre ERC i JxCat estiguin encallades.

La urgència d'uns nous pressupostos

Durant la compareixença, Aragonès ha incidit en la necessitat de tenir ben aviat un executiu que permeti pactar uns pressupostos per fer front a "la pandèmia i la desigualtat". Uns pressupostos que per Aragonès suposarien iniciar la "sortida democràtica a un conflicte que només es pot superar per l'amnistia i l'autodeterminació".

"ERC ha posat damunt la taula un projecte de futur, amb propostes de Govern, amb mecanismes per fer un Govern més àgil, més ambiciós, més al servei de la ciutadania, i cal començar a treballar ja. La urgència de país ens ho demana", ha assegurat el candidat. Un projecte per "enorgullir" el país que per Aragonès és "el millor homenatge pels companys a l'exili i la presó".

Per aquest motiu, demana a l'espectre independentista del Parlament mobilitzar "tota la força democràtica que donen les àmplies majories republicanes i independentistes eleccions rere eleccions" i posar en marxa la taula de negociació amb el Govern per fer "inevitable el referèndum d'autodeterminació".

Acto commemoracion republica ERC Aragonès Vilalta ACN

Aragonès i Marta Vilalta a l'acte de commemoració del 90 aniversari de la República / ACN

Homenatge a la Barcelona Republicana

A l'acte de celebració del 90è aniversari de la proclamació de la república catalana i de la primera victòria republicana en unes eleccions a Barcelona, Aragonès també ha destacat les múltiples desigualtats socials i econòmiques que pateixen Barcelona i Catalunya. Una situació per a la qual ha receptat una nova "Barcelona capital republicana" que ofereixi una economia internacionalitzada i oportunitats laborals per afrontar la sortida de la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19.

A banda d'Aragonès, a l'acte també hi ha participat la consellera de Justícia en funcions, Ester Capella, Ernest Maragall i Oriol Junqueras, actualment a la presó. Amb un vídeo, Junqueras ha fet un repàs històric de les condicions sociopolítiques en el moment de la proclamació de la república catalana i ha lamentat que quedés "estroncat per les armes". Junqueras ha garantit que el projecte republicà "continua ben viu" i ha assegurat que la república catalana contribuirà a "construir una societat més justa i lliure, no només al país, també a escala mundial".
 

 

Imatge principal, Pere Aragonès / ACN