Òmnium Cultural ha presentat els reptes que tenen les institucions catalanes "per aconseguir un país just i lliure". I el més immediat que han subratllat és la investidura del proper Govern de la Generalitat. El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha admès que no els hi pertoca a ells "marcar els tempos" d'aquesta però "mentrestant segueix aquest atzucac". Per això, fa una crida a fer un "front comú contra la repressió" prioritzant el treball per una amnistia i garantir els drets fonamentals com el de manifestació. Sobre la metàfora de l'atzucac també dona la recepta per sortir-ne: "Camí ampli i compartit per la culminació de la república catalana" i des d'Òmnium defensen que "no es pot negar cap via sempre des de la no violència".

Per fer-ho efectiu, Mauri assegura que és necessari que "tothom se senti seu el projecte". En el detall d'aquest s'han remarcat aspectes com la cultura o la llengua "que han patit un retrocés en l'ús social" i titlla la situació "d'urgència per uns reptes que ja s'han convertit en inajornables". Òmnium té pressa i així ho ha fet saber als partits independentistes presents al Parlament que sumen majoria absoluta, Esquerra, Junts i CUP. Però també s'ha dirigit als presos polítics, a l'exili i la societat civil per "no malbaratar" un resultat "històric" com el que van donar les eleccions del 14 de febrer, amb un 52% dels vots independentistes.

"Tasca incansable de l'exili"

La declaració conjunta de la Junta Directiva d'Òmnium ha tingut lloc aquest dissabte al matí al Recinte Modernista de Sant Pau i, en paral·lel a les demandes, també ha lloat la "tasca incansable de l'exili" i "l'esforç d'internacionalització ingent" del Consell per la República. Mauri conclou: "Tothom és necessari i no es pot prescindir de ningú".

El document presentat, Per un país culturalment viu, socialment just i políticament lliure, ja s'ha avançat que es donaran tots els detalls en els propers dies. El vicepresident de l'entitat també ha lamentat que "qui hauria de fer aquesta compareixença és el president d’Òmnium Cultural, en Jordi Cuixart, però just ahir va fer tres anys i mig del seu injust empresonament"

Per recordar algunes dades sobre la repressió. A Catalunya hi ha més de 3.300 persones represaliades i 115 causes polítiques obertes, malgrat els nombrosos posicionaments del Consell d’Europa o Amnistia Internacional, entre d’altres, per l’alliberament dels presos i la fi de la repressió. El vicepresident d’Òmnium juntament amb la també vicepresidenta Clàudia Pujol han desgranat els principals reptes de país que tenen les institucions en termes de cultura, cohesió, llengua i drets civils i polítics, i ha posat de relleu que també “alguns d’aquests reptes corresponen a la ciutadania i a la societat civil organitzada”.

Fotografia principal: declaració d'Òmnium Cultural aquest dissabte al Recinte Modernista de Sant Pau