Crítiques de Salvador Illa. El líder del PSC no ha pogut evitar retreure una demanda concreta que va fer ahir el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Això, tot i que el socialista ha celebrat la reunió que va mantenir el cap del Govern amb la resta de partits polítics del Parlament (a excepció de Vox), descrivint-la com a "cordial". Però hi ha una petició que no ha acabat de veure amb bons ulls: ahir, Aragonès va proposar reclamar al govern central que s’augmentin els objectius de dèficit del 0,6% a l’1%, una mesura que calculen que permetria a la Generalitat tenir 750 milions d’euros més per fer noves mesures que facin front a la crisi.

Aquesta demanda, Salvador Illa no l'ha acabat de veure amb bons ulls. "El Govern ha de fer front als seus marges d'actuació per trobar respostes a les conseqüències de la guerra", ha avisat, assenyalant que la Generalitat ha de centrar-se en les seves pròpies competències i no fer reclamacions a l'Estat. "Es poden estudiar moltes coses, i està molt bé que es demani un major marge fiscal per Catalunya, però encara estaria millor que s'hagués aprofitat el que hi havia l'any passat, que són uns 2.500 milions d'euros". I ha acabat insistint que Aragonès s'ha de centrar en presentar mesures, i no exigir-les: "No em sembla un bon missatge reclamar i queixar-se, em sembla millor dir 'jo faré això'".

Reunió de partits aquest dimarts

El líder del PSC, que va participar en la reunió d'ahir, va agrair públicament la trobada, en la qual va detallar que es va fer una valoració general de les propostes dels grups. Els socialistes van traslladar la “voluntat de sumar i ajudar” en aquesta situació excepcional derivada de la guerra, i va manifestar la necessitat de repensar la gestió dels fons europeus ara que es dona una nova realitat: “Ha estat una reunió cordial, correcta, i des del nostre punt de vista, molt constructiva”. Ara bé, va demanar més ambició al Govern per augmentar “el ritme de desenvolupament de les energies renovables”.

Consens, agraïments i voluntat constructiva. És com van definir el Govern i l’oposició la reunió amb el president Pere Aragonès i les conselleres Tània Verge i Victòria Alsina per abordar l’impacte de la invasió russa a Ucraïna. Va ser una segona trobada per intercanviar propostes, perquè l’executiu expliqués les mesures implementades i les que estan pendents de desenvolupar: “Ha estat una reunió profitosa, exemplar, i amb voluntat d’entesa per part de tothom”, va descriure la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, després de la trobada. Així mateix, va subratllar que és “absolutament necessari que arribin els fons necessaris procedents de l’estat per poder desenvolupar més mesures: “Calen molts més recursos dels que ara es disposen”, i per això també Aragonès va demanar als grups que donin suport al Govern en el reclam a la Moncloa d’augmentar el marge de dèficit.