Mà estesa. El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, s'ha ofert aquest dimarts al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per tal d'afrontar la resposta a la crisi econòmica i social derivada de la guerra a Ucraïna. Tot plegat arriba després que avui mateix Aragonès hagi anunciat un paquet d'ajudes del Govern en aquest mateix sentit per un valor total de 120 milions d'euros. Però la xifra no ha estat prou bona per a satisfer el socialista, que l'ha considerada "insuficient". "No podem quedar-nos amb aquestes mesures, s'ha d'anar més enllà", ha avisat. És, de fet, la mateixa retòrica en què ha aprofundit la portaveu del PSC, Alícia Romero, només unes hores abans, quan ha exigit a l'executiu català que presenti una proposta més ambiciosa.

Però Salvador Illa no ha optat només pels retrets. El primer secretari s'ha mostrat disposat a arribar a acords amb el Govern, si aquest ho desitja. Així, ha apostat perquè l'executiu tiri endavant ajustos pressupostaris davant de la situació actual per tal de poder trobar els recursos econòmics necessaris. I és en aquest punt que Illa s'ha ofert obertament al president Pere Aragonès: "Si el Govern necessita suports per a poder fer-ho, jo m'ofereixo. Aquí estem per ajudar, i si cal fer ajustos pressupostaris, el meu grup està disposat a ajudar", ha afirmat.

En aquest sentit, ha recordat que la setmana passada, el PSC ja va publicar el seu propi pla, amb 25 mesures i propostes per fer front a l'actual crisi, marcada per la inflació i l'encariment dels preus. Tots ells apel·len directament a la Generalitat, i és que asseguren que la Unió Europea i La Moncloa ja han respost de manera "contundent, ferma, unitària i ràpida". Ara falta que l'executiu català "adopti, també, un paquet de mesures". De fet, dijous passat Salvador Illa ja va informar que faria arribar aquestes propostes al president Aragonès "perquè si ho considera oportú prengui en consideració les mesures que plantegem". "Li garantim la col·laboració del meu grup en una resposta coordinada i conjunta en aquest moment de dificultat, si així ho desitja", va anunciar.

Reunions amb sindicats i patronals

Salvador Illa s'ha pronunciat avui després de reunir-se amb Comissions Obreres. De fet, tot plegat s'emmarca en un conjunt de trobades que el líder socialista està protagonitzant amb diversos representants de l'àmbit socioeconòmic: ahir ja va trobar-se amb representants de la UGT, i avui ho ha fet amb Foment, Pimec i la plataforma del Tercer Sector. "Hem conversat, discutit i compartit la resposta a la crisi que li vam fer arribar a Aragonès", ha explicat, i ha remarcat la necessitat de consensuar les mesures que aprovin les administracions amb els actors polítics i els agents socials. Tot plegat, s'emmarca en l'estratègia socialista d'erigir-se en l'alternativa al govern independentista d'ERC i Junts.

 

120 milions d'euros

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimarts que el Govern ha aprovat un paquet de 120 milions d'euros per fer front i pal·liar els efectes de la guerra d'Ucraïna a Catalunya. Concretament, aquest paquet se centrarà en dos grans àmbits, el benestar de les persones i la salvaguarda de l'economia productiva del país, que inclourà la garantia per acollir refugiats de la guerra i ajudar a empreses i famílies afectades per l'increment del cost de la vida, ja que, segons ha afirmat el mateix president, Catalunya haurà de seguir afrontant moments difícils en els pròxims mesos a causa d'aquesta guerra. D'aquests 120 milions, la gran majoria aniran destinats a tres partides en concret. La primera serà per acollir persones refugiades de la guerra d'Ucraïna, la segona serà per a les empreses catalanes i ajudar-les en la transició energètica i per últim el tercer gran paquet anirà dedicat al sector agrari català.

 

Pel que fa a l'acollida de refugiats a Catalunya, Aragonès ha explicat que ja han arribat a Catalunya unes 17.400 persones provinents d'Ucraïna i que el Govern no imposarà cap topall; el que es farà si arriben més, cosa que ja es preveu, és que s'ampliaran les capacitats d'acollida del país. A més, en aquest primer mes de guerra, Catalunya ja ha reforçat la xarxa de suport als refugiats contractant més personal, oferint llocs on dormir o activant tots els punts d'informació. El president també ha anunciat que el sistema educatiu català ja ha pogut escolaritzar uns 2.400 menors refugiats i que s'està garantit l'accés a estudis superiors a aquells que ho desitgen, en aquesta línia també s'han activat noves polítiques públiques d'ocupació per a refugiats.