El president, Pere Aragonès, ha convocat avui als responsables de tots els grups parlamentaris, tret de Vox, per abordar la situació creada per la guerra d'Ucraïna. L'executiu, que ha lliurat als assistents un document amb propostes d'actuació, ha explicat als partits que fins al moment Catalunya ha registrat l'acollida de 9.547 refugiats acollits i ha escolaritzat 773 infants. Els partits han recolzat les mesures que s'han impulsat per acollir els refugiats, però han destacat la necessitat d'impulsar propostes per fer front a la crisi energètica i econòmica provocada per la guerra. El president ha rebut els grups acompanyat de la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina.

​"Sense cap voluntat de caure en catastrofismes, és una realitat compartida per tots els participants a la reunió que la guerra comporta moltes conseqüències que s'allargaran com a mínim mesos a Catalunya", ha explicat la portaveu, Patrícia Plaja, en acabar la reunió. El Govern ha explicat durant la trobada que té comptabilitzades 11.500 persones arribades a Catalunya, algunes de les quals han marxat a altres punts de l'Estat espanyol. Fins avui Creu Roja tenia ocupades 4.053 places d'allotjament i els Ajuntament han acollit gairebé 5.400 persones, la qual cosa representa un total de 9.547 refugiats acollits a Catalunya en places públiques o familiars, tot i que el Govern admet que aquesta xifra pot ser superior, amb persones acollides per familiars sense haver-se registrat davant de l'administració. Pel que fa els infants, hi ha hagut 773 noves matriculacions a les escoles. La portaveu ha volgut subratllar que el Govern vetllarà amb especial atenció perquè els menors i dones amb fills no caiguin en xarxes organitzades de tràfic de persones ni caiguin en delictes contra llibertat sexual.

Document

L'executiu ha lliurat als grups un document de 23 pàgines amb les mesures adoptades per donar resposta a la guerra. Entre les mesures es detallen al text hi ha accions concretes com els ajuts impulsats des de la conselleria d’Exteriors, que ha destinat 1,5 milions d’euros a través de l’Agència Catalana de Cooperació per subvencionar projectes per respondre a la crisi i ha fet una aportació de 600.000 euros a dues actuacions de l’ONU per pal·liar la crisi humanitària. 

Ensenyament ha elaborat un protocol d’acollida a alumnat desplaçat per la guerra i un servei de suport emocional i lingüístic, mentre que Salut ha impulsat mesures per a l’atenció emocional dels refugiats, la dispensació de targetes sanitàries i atenció hospitalària als refugiats.

Energètica pública

Entre les mesures que figuren al document hi ha també propostes per fer front a la crisi energètica, entre les quals, "una energètica pública catalana que exerceixi com a comprador únic per facilitar energia a preus competitius", i impulsar la interconnexió del MIDCAT, per al transport de gas o d'hidrogen verd. De fet, segons Plaja, tots els grups i el Govern han subratllat amb especial preocupació l'impacte en el sector energètic i han destacat que la crisi energètica no només no ha d'aturar la transició a les renovables, sinó que ha de servir per millorar en política de preus i eficiència energètica. Segons la portaveu, ha estat una reunió profitosa i no serà l'última, perquè Aragonès s'ha compromès a donar-hi continuïtat.

El líder del PSC, Salvador Illa, que ha agraït públicament la reunió, ha destacat la rellevància del moment que s'està vivint; ha garantit un marge de confiança a l'actuació de la Generalitat, però ha assenyalat la importància de l'àmbit de decisió europeu; ha apostat per la lleialtat entre administracions "i no una competició que els ciutadans no entendrien"; ha subratllat el paper dels Ajuntaments; i ha anunciat que el PSC està treballant en un pla de resposta a aquesta situació que enllestirà divendres de la setmana vinent.

 

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha subratllat la voluntat de coordinació del Govern amb els grups, i ha posat en valor la coordinació de tots els departaments de l'executiu; ha apostat per la necessitat de mantenir aquesta coordinació i poder seguir fent aquestes actuacions, però, a banda de l'acollida a les persones que busquen refugi a Catalunya, ha destacat també a les mesures per donar resposta en l'àmbit econòmic, en particular pel que fa l'energia. En aquest punt, Vilalta ha posat especial èmfasi en la dimensió europea de les decisions però també la responsabilitat de l'Estat.

 

En nom de Junts ha comparegut la portaveu, Mònica Sales, que ha destacat el paper dels departaments que dirigeix el seu partit, en particular, les gestions de la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, i del departament de Drets Socials, de Violant Cervera, així com el departament de Salut. "El Govern ha gestionat amb una resposta ràpida i eficaç, que contrasta amb la forma com ha actuat l'Estat que ho fa una vegada més de manera recentralitzadora", ha retret, per la qual cosa ha reclamat que l'executiu espanyol "no es posi de perfil".

 

Des dels comuns Jéssica Albiach ha explicat que havia presentat un document amb propostes urgents i a mig termini per al canvi de model productiu i transició ecològica, que van des d'ajudes a les famílies i les empreses per fer front a la pujada de preu de l'energia fins a la creació d'una energètica pública. "Que la guerra de Putin no l'acabem pagant els catalans i acollim en condicions de dignitat a totes les persones que ho necessiten", ha subratllat Albiach, que ha reclamat que aquestes trobades amb el Govern se celebrin de manera periòdica cada quinze dies fins que la situació estigui estabilitzada.

 

També el responsable de Cs, Carlos Carrizosa, ha celebrat la reunió en un moment de crisi. Ha destacat l'obligació de donar resposta com mana el dret internacional a l'acollida de refugiats, però també a la crisi energètica i la inflació galopant. Carrizosa ha demanat lleialtat institucional, cap al govern d'Espanya, i cap als Ajuntaments, i s'ha interessat per les oficines d'Acció, que protegeixen els interessos econòmics de les empreses catalanes, però ha expressat les prevencions respecte l'actuació de la delegació del Govern als Balcans i Europa Central des control de la situació dels ciutadans catalans a aquella zona. Ha demanat transparència en aquestes gestions i sotmetiment administratiu a les directrius del govern espanyol. Carrizosa ha expressat el temor davant l'actuació de xarxes de tràfic de persones al centre d'acollida de refugiats.

 

Des del PP, Lorena Roldán, ha aplaudit les mesures per fer front a la crisi energètica provocada per la guerra i ha garantit "oposició responsable", però ha exigit lleialtat institucional amb el govern espanyol -"que abandoni l'actitud de cadira buida", ha reclamat a Aragonès- i amb els Ajuntaments. "Això va d'ajudar al poble d'Ucraïna i als propis catalans que estan en una situació molt preocupant", ha advertit.