Consens, agraïments i voluntat constructiva. És com han definit el Govern i l’oposició la reunió que han mantingut aquesta tarda tots els grups -excepte el PP que s’ha excusat i Vox que no ha estat convidat- amb el president Pere Aragonès i les conselleres Tània Verge i Victòria Alsina per abordar l’impacte de la invasió russa a Ucraïna. Ha estat una segona trobada per intercanviar propostes, perquè l’executiu expliqués les mesures implementades i les que estan pendents de desenvolupar: “Ha estat una reunió profitosa, exemplar, i amb voluntat d’entesa per part de tothom”, ha descrit la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, després de la trobada. 

Plaja ha insistit en una proposta que ja va fer Aragonès la setmana passada, consistent a reclamar al govern central que s’augmentin els objectius de dèficit del 0,6% a l’1%, una mesura que calculen que permetria a la Generalitat tenir 750 milions d’euros més per fer noves mesures que fagin front a la crisi. Així mateix, ha subratllat que és “absolutament necessari que arribin els fons necessaris procedents de l’estat per poder desenvolupar més mesures: “Calen molts més recursos dels que ara es disposen”, i per això també Aragonès ha demanat als grups que donin suport al Govern en el reclam a la Moncloa d’augmentar el marge de dèficit. 

 

Plaja també ha explicat que la voluntat de l’executiu és que aquestes reunions per fixar consensos es vagin repetint, i ha assegurat que “més de la meitat de les propostes” que han fet arribar els grups ja s’estan aplicant mentre que la resta no s’ha pogut principalment per un tema de competències. Una de les més comentades, la reducció d’un 50% del preu del transport públic presentada pels Comuns, s’està estudiant.

reunión Pere Aragonès, Victòria Alsina y Tània Verge con grupos parlamentarios por Ucrania - ACN

La valoració dels grups

El líder del PSC, Salvador Illa, com ja va fer en l’última reunió, ha agraït públicament la trobada, en la qual ha detallat que s’ha fet una valoració general de les propostes dels grups. Els socialistes han traslladat la “voluntat de sumar i ajudar” en aquesta situació excepcional derivada de la guerra, i han manifestat la necessitat de repensar la gestió dels fons europeus ara que es dona una nova realitat: “Ha estat una reunió cordial, correcta, i des del nostre punt de vista, molt constructiva”. Ara bé, han demanat més ambició al Govern per augmentar “el ritme de desenvolupament de les energies renovables”. 

Des d’ERC Meritxell Serret ha emmarcat les reunions en una voluntat de manifestar una resposta cap a la ciutadania “el més cohesionada possible”, i ha assenyalat que des d’ERC posen molt èmfasi que Catalunya és un país d’acollida, i que cal, més enllà de facilitar l’arribada, facilitar la vida als nouvinguts. Així mateix, ha assegurat que aposten per una coordinació amb l’Estat “fluida”, i ha reclamat que el compromís de l’estat de fer la transferència de diners europeus es concreti.

I a l’estat espanyol l’ha interpel·lat el portaveu de Junts, Albert Batet, que ha estat contundent: “Menys fotos i més recursos, Pedro Sánchez. Menys promeses i més fets”. Junts per Catalunya ha exigit que arribi ja el fons extraordinari que l’estat ha de donar a Catalunya i també que s’incrementi el marge de dèficit, com ha demanat també el president de la Generalitat: “Pedro Sánchez sempre ve a fer-se fotos i mai compleix amb les seves promeses”, ha insistit.

Per part dels Comuns David Cid ha instat la Generalitat a agilitzar la resposta a la crisi, i fer-ho amb mesures que afectin directament sobre les butxaques de les persones. Pels comuns, els passos que s’han fet fins ara han estat tímids, i per això demanen que sigui més ambiciós per tal que els catalans i les catalanes no siguin els que paguin la crisi econòmica. En aquest sentit ha insistit en la proposta que ja han posat els comuns damunt la taula de rebaixar un 50% el preu del transport públic, i segons Cid, el Govern ha assegurat que ho estan valorant i estudiant: “És una mesura factible”, ha tancat el portaveu dels comuns.

Finalment Nacho Martín Blanco de Ciutadans ha agraït també aquestes reunions i ha apuntat que la resposta del Govern està sent responsable, i ha traslladat la voluntat de cooperar i col·laborar en tot allò que sigui necessari. També ha posat propostes damunt la taula, com fer servir energia nuclear i gas natural per rebaixar la dependència en termes d’energia de Catalunya i l’estat amb Rússia, o bé la necessitat d’abordar la reducció de la tarifa de l’IRPF econòmic per ajudar les famílies amb rendes mitjanes o baixes.