El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha donat aquest dissabte per complert el pacte pressupostari del 2023 amb el Govern i ha qualificat d'"intenses" i "avançades" les negociacions entre els socialistes i l'executiu català sobre els comptes de la Generalitat per a aquest 2024. Al seu parlament a la jornada dels socialistes catalans "Ara toca prosperitat", celebrada a Sabadell (Vallès Occidental), Illa ha fet referència a la intervenció dimecres passat al Parlament del president, Pere Aragonès, en què sense arribar a verbalitzar-lo obertament va donar a entendre que el Govern continuarà amb el projecte del macrocomplex de lleure del Hard Rock entre Vila-seca i Salou. Si bé va afirmar que no és una cosa que el Govern "abraci amb entusiasme", el president va afegir que aquest és "un projecte aprovat que segueix la seva tramitació". Les paraules d'Illa arriben després de l'acord entre el PSC i Esquerra Republicana per als pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona, que formalitza l'aproximació dels socialistes cap als republicans per un possible pacte de govern al consistori de la capital catalana. 

La clau: Aragonès es compromet al Hard Rock

"Ja podem parlar de negociacions avançades per al pressupost de 2024", ha dit textualment el cap de l'oposició al Parlament. En el marc dels comptes del 2023, PSC i el Govern, conformat en solitari per ERC, van consensuar un document "sobre grans infraestructures del país": el traspàs de Rodalies (després concretat durant la investidura de Pedro Sánchez); una comissió sobre el futur del Prat, que ja ha començat a caminar; un conveni sobre la Ronda Nord (via que seguiria la trajectòria de la B-40), que s'està ultimant; i l'aprovació del Pla Director Urbanístic que ha de regular els terrenys on s'instal·li el Hard Rock, cosa que segueix pendent, però compta amb el compromís d'Aragonès.

Sobre la voluntat del PSC d'aprovar els comptes, Illa ha dit que no ho fa "pensant en el Govern", que "ha perdut el pas ja fa uns quants mesos", sinó "en la prosperitat del país". Els socialistes ofereixen "estabilitat" mitjançant els pressupostos i "un marc de certesa" quan s'obren a col·laborar en matèria d'infraestructures, ja siguin "hidràuliques, energètiques, viàries", ferroviàries o aeroportuàries". També quan "ajuden a millorar l'educació", ha resolt.

El problema del Hard Rock amb els comuns 

Malgrat la predisposició del PSC, el Govern ha de lligar també el suport dels comuns, un grup que fins ara ha mostrat la seva negativa que s'avanci en el Hard Rock. El seu portaveu parlamentari, David Cid, va advertir a Aragonès que fins que el Govern "no descarti projectes caducs com el casino més gran d'Europa al sud de Tarragona, que consumirà vuit milions de litres d'aigua al dia", no hi haurà acord "i aquest país no tindrà pressupostos".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!