El Senat ha constituït aquest dimarts la comissió d’investigació sobre el cas Koldo, l’arma amb què Alberto Núñez Feijóo fia poder desgastar Pedro Sánchez durant la legislatura. La majoria absoluta del PP ha col·locat com a president d’aquest òrgan el senador popular aragonès Eloy Suárez. També s’ha pactat col·locar com a vicepresident primer de la Mesa al popular Salvador de Foronda; com a vicepresidenta segona, la socialista Pilar Zamora Bastante; com a secretària primera, la popular Inmaculada Hernández Rodríguez; i com a secretari segon de la Mesa, el socialista català Antoni Poveda. Suárez, en prendre la paraula, ha agraït el seu nomenament. I ha recordat que aquesta comissió d’investigació té com a objectiu arribar a unes conclusions que permetin “evitar que torni a passar allò que va passar” durant la pandèmia, en referència a lucrar-se de forma il·lícita amb la venda de material sanitari. El president de la sala ha convocat per aquest dimecres 3 d’abril els portaveus de la comissió per començar a posar-la en marxa. És a dir, pactar el mètode de treball. Posteriorment, caldrà fixar quina és la llista definitiva de compareixents.

Cal tenir en compte que el PP ja ha confirmat la seva intenció de fer declarar en aquesta comissió la presidenta del Congrés, Francina Armengol, per haver comprat material sanitari a la trama del cas Koldo quan ella presidia les Illes Balears. Ara bé, el portaveu del PP, Borja Sémper, ja ha avisat en roda de premsa des de la seu de Génova que el partit no només dispararà contra la tercera autoritat de l’Estat, sinó que pot acabar fent que també comparegui a la cambra alta el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. “No ho descartem”, ha apuntat el portaveu dels populars, que ha insistit que, a parer seu, hauria de ser el líder socialista qui sortís a donar explicacions per aquesta trama per petició pròpia.

Però, paral·lelament, el PSOE ha obert la porta a contraatacar i fer declarar Isabel Díaz Ayuso i Alberto Núñez Feijóo a la comissió d’investigació del Congrés dels Diputats sobre la compra de material sanitari durant la pandèmia del coronavirus. La portaveu dels socialistes, Esther Peña, ha afirmat que és “evident” que “a la Comunitat de Madrid, igual que a Galícia, els responsables polítics i tècnics, el més lògic és que vinguin a explicar què va passar".

El passat 12 de març el ple del Senat va aprovar la creació d’una comissió d’investigació pel cas Koldo. Va ser proposada pel PP, en una cambra on els populars tenen majoria absoluta. No obstant això, la proposta va rebre la llum verda de tots els senadors de la cambra. Així, la cambra alta va aprovar per unanimitat posar fil a l’agulla a una comissió que es basarà en els contractes públics durant la pandèmia amb els quals Koldo García, exassessor de José Luis Ábalos, va aconseguir, presumptament, comissions.

Les diferències entre les comissions d’investigació del Congrés i el Senat

La comissió del Senat s’ha constituït un parell de setmanes després que el Congrés dels Diputats també aprovés en aquella cambra la creació d’una comissió d’investigació impulsada pel PSOE sobre la compra de material sanitari durant la pandèmia del coronavirus. Vet aquí el truc del PSOE: pretenen convertir el cas Koldo en un capítol més d’una comissió que té com a objectiu acabar disparant contra Isabel Díaz Ayuso. El PP, al final, va acabar abstenint-se en aquella votació. Només Vox s’hi va oposar; i va comptar amb els vots a favor dels socis habituals de Pedro Sánchez a l’hemicicle de la Carrera de San Jerónimo.

En canvi, tot apunta que la comissió del Senat només se centrarà en els casos que esquitxen el PSOE, ja que el PP hi té majoria absoluta i té, per tant, via lliure per imposar la llista de compareixents que desitgin. De fet, a Génova confien convertir el cas Koldo en un gran escàndol d’aquesta legislatura, per tal d’anar desgastant els socialistes de mica en mica. El PP, fins ara, ha definit el cas Koldo com el ‘cas Pedro Sánchez’. Als populars els agradaria poder fer comparèixer en aquesta comissió la parella del president del govern espanyol, Begoña Gómez. El PP també ha demanat en les darreres setmanes la dimissió de Francina Armengol com a presidenta del Congrés dels Diputats, ja que l’expresidenta de les Balears va comprar mascaretes a la trama durant la pandèmia del coronavirus.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!