Salvador Illa ha valorat positivament el congrés dels socialistes celebrat aquest cap de setmana a València, en què el PSC ha incrementat la seva presència a l'executiva del partit: "Hem sortit reforçats", ha reconegut el seu líder al Parlament en una entrevista a Rac1, tot i que ha defensat que els catalans ja tenien una posició important en el si del partit.

Després d'aquest cap de setmana, tot i que el total de membres de l'executiva s'ha reduït de 49 a 42, la quota del PSC s'ha incrementat, de 3 a 4 membres, escollits entre llla i Sánchez després d'una gran renovació. Entren Eva Granados, Montse Mínguez, Víctor Gutiérrez i Manuel García Salgado, i en surten  Núria Marín, Carles Ruiz i Paco Boya.

No ha girat a la dreta 

En aquest sentit, ha defensat que des del PSC tenen "molt present" que són un partit diferent en el context dels congressos. A més, preguntat per l'exvicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, Illa ha assegurat que aquest cap de setmana en cap cas s'ha produït un gir cap a la dreta del partit socialista, sinó que ha estat un congrés per tancar "ferides obertes" i demostrar que l'elecció de Sánchez com a secretari general va ser encertada: "Ningú dubta que Pedro Sánchez impulsa polítiques d'esquerres", ha assegurat.

Amb tot, Illa ha defensat que el president del govern central deixés de banda el concepte d'esquerra, que només va utilitzar per referir-se a Unidas Podemos, pel de "socialdemocràcia", ja que considera que aquest és un moviment creixent a Europa, centrant-se en el cas de l'alemany Olaf Scholz, que va intervenir en vídeo. 

Per altra banda, Illa ha confirmat que el seu relleu a Miquel Iceta com a secretari general del Partit Socialista de Catalunya es produirà poc abans de Nadal, en un Congrés extraordinari el 18 i 19 de desembre.

Tornada de Puigdemont 

Respecte a la situació del president Puigdemont en el dia en què una enquesta revela que 6 de cada 10 votants socialistes reclamen que sigui extradit, Illa li ha reclamat que, "com han fet alguns dels seus companys", en referència als presos, "faci front a les conseqüències". En aquest sentit, "no contempla" el seu indult, que el mateix Puigdemont rebutja, fins que no torni a l'Estat i sigui jutjat. 

Salvador Illa ha considerat que és necessari "revisar" el Tribunal de Comptes, ja que creu que podria "funcionar millor". Després que el Tribunal de Comptes hagi decidit rebutjar l'aval de l'Institut Català de Fniances, el líder del PSC ha recordat que aquest aval comptava amb l'aprovació del Consell de Garanties Estatutàries.

A la imatge principal, Illa i Iceta durant el Congrés del PSOE / Efe