Per a encarar la segona meitat de la legislatura, Pedro Sánchez volia una revolució. Primer va arribar al govern espanyol, purgant persones de la rellevància de Carmen Calvo, José Luis Ábalos o Iván Redondo. Ara ha estat l’hora del partit, que en el seu 40è Congrés Federal a València ha escollit una executiva renovadíssima. Guanyen pes figures com Adriana Lastra o Santos Cerdán. Per la banda catalana del PSC també s’ha optat per revulsius i cares noves per a Ferraz. Els noms els han tancat entre el president Pedro Sánchez i el mateix Salvador Illa, que n’ha sortit molt satisfet. I s'incrementa la quota, passant de tres a quatre membres, malgrat que l'executiva s'ha reduït de 49 a 42 membres.

De l’executiva, per la banda del PSC, en surten Núria Marín, Carles Ruiz i Paco Boya. En el seu lloc, segons ha pogut confirmar ElNacional.cat, hi entren la nova portaveu del PSOE al Senat i exvicepresidenta del Parlament, Eva Granados; la diputada al Congrés i portaveu de la comissió de pressupostos, Montse Mínguez; el waterpolista professional i activista LGBTI, Víctor Gutiérrez, i el sindicalista d'UGT a la SEAT, Manuel García Salgado.

En el nou organigrama, Mínguez serà la secretària d'Economia Social i Treball Autònom, mentre Gutiérrez serà secretari LGTBI. Per la seva part, Granados i García Salgado seran vocals.

En la nova executiva, hi ha perfils que confirmen la seva ascendència. Cristina Narbona es manté com a presidenta del PSOE, mentre Adriana Lastra es consolida com a vicesecretària general i Santos Cerdán com a secretari d'organització. El nou portaveu de l'executiva serà Felipe Sicilia, que exerceix de portaveu adjunt al Congrés.

També hi ha fins a sis ministres que formaran part de l'executiva federal. Com a secretaris dels seus rams hi entraran la ministra de Ciència, Diana Morant, i la de Sanitat, Carolina Darias. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, serà secretari de reforma constitucional i nous drets. Com a vocals entraran la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero; la d'Educació, Pilar Alegria, i la portaveu Isabel Rodríguez.

Altres noms destacats són el del president extremeny, Guillermo Fernández-Vara, que serà el nou secretari de Política Econòmica, o l'exlehendakari i expresident del Congrés, Patxi López, que serà el secretari de memòria democràtica.

Es tracta d'una executiva rejovenida, amb una mitjana de 47 anys, deu menys que l'executiva sortint. També hi ha una àmplia representació de dones, sent fins al 60% dels seus membres. Aquest diumenge haurà de ser avalada en l'última jornada del congrés socialista a València.

El PSC introdueix la reforma federal

En quatre anys han passat moltes coses. Per començar, el PSOE ha passat de l'oposició al govern espanyol. I això també s'ha vist en els seus congressos federals. Si en el del 2017 es parlava de "plurinacionalitat" i d'una "reforma constitucional federal", així com de la Declaració de Granada del 2013, aquestes referències van desaparéixer en la ponència marc del congrés d'enguany. Però durant el procés de deliberació s'ha corregit lleugerament. Segons ha pogut confirmar ElNacional.cat, s'han aprovat dues esmenes --una del PSC-- que encarrilen de nou els socialistes cap a la via federal, recuperant la reforma federal que semblava oblidada en un calaix.

"Valors republicans"

Una altra esmena aprovada té a veure amb un tema que genera debat per als socialistes com la monarquia. I ho resolen fent equilibris. El text afegit assenyala que "el PSOE es reafirma de forma clara en els valors republicans i democràtics que ha defensat al llarg de tota la seva història", però al mateix temps "confirma lleialtat al pacte constitucional de 1978, que contribueix a donar llum a la nostra democràcia i garanteix els drets i llibertats de la ciutadania espanyola". Una altra esmena aprovada defensa que la monarquia ha de ser exemplar i que confien que la justícia, de forma independent, "determini les responsabilitats que corresponguin en cada cas".