El PSC evita pronunciar-se sobre el Tribunal de Comptes (TdC). El líder dels socialistes a Catalunya, Salvador Illa, ha demanat "respecte" per la decisió d'ahir del TdC de rebutjar l'Institut Català de Finances (ICF) per cobrir les fiances de 28 ex alts càrrecs de la Generalitat investigats per l'acció exterior de l'executiu català.

Illa ha confessat que el seu partit no veia amb mals ulls el fons complementari de riscos perquè creien que "era ajustat a dret", però, així i tot, "el Tribunal de Comptes ha pres una decisió i s'ha de respectar", s'ha limitat a respondre. 

 

"Ajustat a dret"

"Ens va semblar que el decret llei en aquesta matèria era ajustat a dret, i així ens vam pronunciar," ha declarat Illa. Així, malgrat no posicionar-se en contra la decisió del TdC, el líder del PSC ha contradit la delegada instructora del cas, Esperanza García, que argumenta que ni la legislació ni el mateix decret del Govern sobre el Fons Complementari no poden emparar "les conductes doloses o marcades per actes realitzats amb negligència o culpa greu” dels excàrrecs del Govern. 

Embargament

El TdC va rebutjar aquest dijous els avals de la Generalitat per pagar les fiances als excàrrecs del Govern a qui l'ens fiscalitzador reclama un total de 5,4 milions d'euros per l'acció exterior entre el 2011 i el 2017. Després, el TdC va comunicar que procedia a l'embargament de béns dels ex alts càrrecs que es van acollir al Fons Complementari de Riscos. 

El líder del PSC també ha celebrat que PSOE i PP hagin arribat a un acord per renovar el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes i el Defensor del Poble.

Memòria democràtica

Illa ha fet aquestes declaracions després de fer l'ofrena floral a la tomba del president Lluís Companys en el 81è aniversari del seu afusellament. El dirigent socialista ha recordat Companys: "Avui recordem el passat amb el compromís de mirar endavant".

Els socialistes han presentat una proposta de resolució es començarà a debatre la setmana vinent al Parlament. "Cap país és res si no recorda el seu passat, però les energies centrades en el futur", ha expressat. Illa ha explicat que la normativa "s'ha quedat enrere" i per això s'han de "reforçar tots els recursos". La iniciativa vol "millorar" la legislació existent i "omplir els buits amb els aspectes que no s'hi preveuen" perquè hi hagi una "regulació completa, coherent i integral de la memòria democràtica a Catalunya," ha explicat Illa. 
 

Foto principal: el líder del PSC, Salvador Illa / Sergi Alcàzar