Els socialdemòcrates de l'SPD, els Verds i els liberals de l'FDP han arribat aquest divendres a un acord preliminar per formar el nou govern alemany. Com apuntaven les previsions després de la victòria del partit d'Olaf Scholz, les tres formacions començaran ara la negociació de l'anomenada coalició semàfor (pels colors dels partits) després que durant les "converses exploratòries" s'hagi generat "confiança" i "respecte" entre les parts.

En el comunicat en què han anunciat l'inici de les converses formals, els tres partits han remarcat que són "de tradicions diferents", però aposten per "reunir diferents perspectives en una aliança innovadora" després del final de l'era Merkel.

Coalició semàfor

Malgrat la incertesa generada arran d'uns resultats electorals molt acotats, sembla que finalment la coalició semàfor intentarà formar el nou govern alemany, liderat pels guanyadors de les eleccions, els socialdemòcrates de l'SPD.

Si les conversacions quallen, aquest nou govern marcarà un nou capítol en la història alemanya després que l'excancellera Angela Merkel s'hagi retirat de la política, ja que no inclourà la fins ara governant CDU, que també esperava pactar amb Verds i liberals

"Alemanya necessita un govern estable i fiable que pugui afrontar els reptes del nostre país. Les nostres converses han demostrat que podem fer-ho", han indicat els tres partits en el comunicat. "És un molt bon acord, necessari per a portar endavant la modernització que tant necessita Alemanya", ha afirmat Scholz en anunciar la decisió, acompanyat dels caps dels Verds, Annalena Baerbock i Robert Habeck, així com el líder liberal Christian Lindner.

Fonaments d'un acord

"Per a mi, personalment, és molt important destacar fins a quin punt hem pogut portar endavant aquestes converses amb un esperit constructiu", ha afirmar Scholz, mentre que Baerbock ha definit el preacord com a "fonament" d'un acord que ara se sotmetrà al partit, amb el propòsit de poder portar endavant "la renovació" que, ha coincidit, precisa Alemanya.

"Els últims dies han estat marcats per un estil diferent, amb unes converses en què els tres participants hem actuat amb total discreció", ha afirmat per la seva part Lindner, en al·lusió a l'anterior intent d'un tripartit entre conservadors, liberals i verds, impulsat per Angela Merkel en 2017, però que es va enfonsar en abandonar l’FDP el projecte.

Frec a frec

L'SPD de Scholz va ser el partit més votat en les eleccions generals del 26 de setembre, amb un 25,7%. Els Verds van obtenir el millor resultat de la seva història en uns comicis nacionals, amb un 14,8%, i els liberals van quedar en un 11,5%.

El tripartit entre socialdemòcrates, verds i liberals era així l'opció més probable per al govern que succeirà a l'última gran coalició que ha liderat la conservadora Merkel; els conservadors van aconseguir amb el seu candidat a la cancelleria, Armin Laschet, un 24,1% dels vots.

 

 

Foto principal: Annalena Baerbock (Verdes), Olaf Scholz (SDP) i Christian Lindner (FDP) / Efe