El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha celebrat el "caràcter plural" de Catalunya en el seu missatge amb motiu de la Diada 2023, que té lloc aquest dilluns. El dirigent dels socialistes destaca que al país, "afortunadament", hi ha diverses maneres de pensar, i subratlla "el que uneix, i no el que separa": "Allò que tenim en comú i ens fa estar orgullosos de ser catalans". A més, celebra "la història col·lectiva que plasma la voluntat de ser i de conviure" i demana "mirar endavant". "Sempre hi ha algun nivell d'incertesa, però a Catalunya tenim futur i l'hem d'afrontar sense quedar-nos quiets; amb confiança amb nosaltres mateixos i amb el principi d'autoexigència", argumenta. Finalment, destaca "la voluntat de ser i de conviure" entre catalans, espanyols i europeus.

Una convivència que no ha estat del tot visible aquest mateix migdia. L'Ajuntament de Barcelona havia convocat un minut de silenci a la plaça Sant Jaume per les víctimes del terratrèmol al Marroc, quan un grup d'espanyolistes ha decidit boicotejar-lo sense motiu aparent. Desenes de persones amb banderes espanyoles han proferit crits com 'Fora', 'Puigdemont a presó' i s'han pronunciat contra una possible llei d'amnistia pels líder del procés.

El PSC demana empènyer cap al diàleg i el progrés

El missatge de Salvador Illa per a aquesta Diada és similar al que ja va fer públic el PSC aquest dissabte. En el seu manifest, els socialistes han animat els catalans a "continuar empenyent conjuntament en la direcció del diàleg i del progrés". En el context amb els primers contactes per una possible investidura de Pedro Sánchez, els socialistes celebren que la seva aposta pel diàleg "ha començat a donar els seus fruits". Ho emmarquen en els pactes en matèria de pressupostos, de llengua i de renovació de les institucions. Els de Salvador Illa assenyalen que estan "esperançats en la capacitat" de Catalunya "d'assolir un futur millor", que "haurà superat les ferides de la seva divisió", "retrobat la seva cohesió social i la seva convivència", i "reduït les seves desigualtats".

En aquest manifest, el PSC també destaca que ha guanyat les eleccions tres vegades consecutives. "Des d’aquesta legitimitat i responsabilitat, en aquesta nova Diada de Catalunya, encoratgem els ciutadans de Catalunya a continuar empenyent conjuntament en aquesta direcció del diàleg i del progrés i a forjar col·lectivament l’esforç de posar definitivament el nostre país en marxa, aprofitant totes les seves enormes possibilitats i abordant tots els reptes globals que, com arreu, ens impacten", apunten. Finalment, reivindiquen que Catalunya ha de jugar un paper internacional destacat i alhora defensar la seva singularitat política i cultural. En aquesta línia adverteixen que això no serà possible amb un govern com el de Pere Aragonès, "dèbil, desorientat i en manifesta minoria".