El Parlament Europeu debatrà el pròxim dilluns 11 de setembre la possibilitat d'incorporar el català, l'euskera i el gallec com a llengües de treball en els plenaris de l'Eurocambra. Segons explica ERC en un comunicat, es tracta d'un acord entre el Govern de la Generalitat i el govern espanyol en el marc de la taula de negociació. Els republicans fixen aquest punt com a pas previ a la incorporació del català com a llengua oficial de la Unió Europea, punt que es debatrà el pròxim 19 de setembre a la reunió del Consell General de la Unió Europea. 

Riba avisa al PSOE 

Segons els republicans, l'eurodiputada d'Esquerra Republicana Diana Riba ha sigut l'encarregada de negociar aquest punt amb les files socialistes al Parlament Europeu. Riba celebra que "el PSOE hagi finalment requerit aquest debat a la Mesa de l'Eurocambra". Tot i això, denuncia que no hi haurà una votació per tal de prendre una decisió. 

De fet, l'eurodiputada d'ERC ha volgut alertar que "podem estar davant d'una maniobra de la presidència del Parlament Europea", ocupada per la popular Roberta Metsola, "per dilatar-ne la resolució o, fins i tot, bloquejar-la". Per això, els republicans han anunciat la seva intenció que els Verds/ALE (el grup parlamentari d'Esquerra Republicana a Europa) utilitzin la seva presència a la mesa per forçar un vot en la data més propera possible i demana al PSOE que faci el mateix per tal de donar compliment als acords arribats a la taula de negociació. “Respecte a la situació del català a Europa, és el moment de passar de les bones paraules als fets”, ha reblat Riba.

Finalment, la portaveu d'Esquerra al Parlament Europeu ha volgut recordar que tant en la decisió sobre el català al Parlament Europeu com al Consell “hi haurà reticències per tal d'avançar en el reconeixement internacional de les llengües cooficials de l'Estat”. Per això, recorda que “el PSOE té l'obligació de treballar i fer servir el seu pes a l'Eurocambra i al Consell per superar aquests esculls si vol avançar també en les negociacions per a la governabilitat de l'Estat”.

El català a Europa

Així mateix, el Consell General de la Unió Europea votarà el pròxim 19 de setembre sobre l'oficialitat del català, l'euskera i el gallec a la Unió Europea. Ho farà a proposta del govern espanyol, que haurà d'aconseguir unanimitat perquè la seva proposta tiri endavant. Els socialistes espanyols ho proposen gràcies a un acord entre el PSOE i Junts per Catalunya en el marc de les negociacions de la constitució de la Mesa del Congrés. 

Alhora, els de Puigdemont van aconseguir l'ús del català, l'euskera i el gallec al Congrés, així com la posada en marxa de comissions d'investigació dels atemptats del 17-A, de l'Operació Catalunya i Pegasus. Els partits independentistes també han acordat una reforma del reglament de la cambra baixa per regularitzar l'ús de les llengües cooficials de l'Estat espanyol.