El pacte entre ERC i la CUP ha marcat el discurs del candidat socialista, Salvador Illa, en el ple d'investidura que s'ha celebrat aquest divendres a l'Auditori del Parlament. "Cal aquest sotmetiment als antisistema?", li ha preguntat al candidat a la presidència, Pere Aragonès.

Considerablement indignat i exaltat, el dirigent socialista ha retret al republicà que hagi triat la CUP com a sòcia. "És això el que pot oferir al país, el suport dels antisistema?", ha qüestionat, acusant els anticapitalistes d'"assenyalar els que no pensen com ells" o de provocar "aldarulls als carrers". 

L'altre gran pilar amb què Illa ha basat el seu discurs ha estat una suposada deixadesa dels Governs independentistes en la gestió del dia a dia. "Què ha de passar, senyor Aragonès, perquè ens unim per millorar el sistema de Salut? No és el moment que faci costat als treballadors de Seat? Què ha de passar perquè els comerciants vegin que el seu Govern els dona suport en la seva obligació de mantenir l'ordre públic i la seguretat?", ha carregat aixecant el to de veu.

 

Esmena a la totalitat a Puigdemont i Torra

Illa també ha qualificat de "decebedor" el discurs d'Aragonès i ha apuntat que en realitat es tracta d'una "esmena a la totalitat" a les presidències de Carles Puigdemont, Quim Torra "i la seva pròpia presència al Govern". "Ha estat un decàleg del que no s'ha fet en 10 anys. No han fet més que provocar desenganys i desil·lusions al conjunt de la ciutadania. S'ha cenyit a reproduir el programa de la CUP", ha criticat recordant-li el destí polític del president Mas: "Se'n recorda, de la paperera de la història?".

Canviant durant uns minuts al castellà, cosa que no havia fet cap candidat socialista a la presidència de la Generalitat, Illa s'ha tornat a reivindicar com a alternativa als partits independentistes i ha assegurat que la victòria del PSC a les eleccions "ho fa possible". 

 

Si no, segons ha dit, a Catalunya tornarà a haver-hi una "legislatura fracassada" que neix dels mateixos enfrontaments que es van produir en la darrera. "Vostè i els seus socis segueixen entestats a jugar a la confrontació, perjudicant la nostra imatge, les nostres expectatives i la nostra cohesió social", ha acusat.

L'alternativa impossible

L'alternativa que ell ha proposat és la de "tornar al bon costum que teníem de fer les coses bé: amb respecte a les lleis i ambició". "Malauradament, això queda ara molt lluny a causa d'anys de mal govern i divisió", ha dit. El socialista ha acusat els partits independentistes de "no ser conscients de la gravetat de la situació" de la pandèmia. "Molts ciutadans viuen el dia a dia amb certa sensació d'asfíxia", ha alertat. En definitiva, ha afirmat que el procés ha estat "estèril" i ha impedit que Catalunya afrontés reptes com la reindustrialització i la transformació ecològica.

En un to més personal i conscient que és qui més possibilitats té d'acabar presidint el futur Govern, Illa ha demanat a Aragonès que "apliqui, siusplau, seny, tenacitat, calma, prudència lleialtat" a la seva gestió si el republicà acaba sent investit president de la Generalitat. I com a exemple de bona voluntat li ha promès la predisposició del seu partit a acordar el nou pacte per la Salut.  

Salvador Illa pleno investidura 2 EFE

Imatge d'Illa durant el seu discurs, amb Aragonès a primera fila prenent notes / Foto: Sergi Alcàzar

La resposta d'Aragonès

Aragonès ha respost contundentment qualificant de "diàleg de sords" el fet que Illa acusi els independentistes de no governar l'autonomia pel fet de voler l'alliberament nacional del país. "Jo no li demano que renunciï a la unitat d'Espanya, que és en el que creu, així que no m'ho demani vostè a mi", ha instat.

Responent a la crítica que Illa ha fet als Executius de Puigdemont i Torra, el republicà ha assegurat que està "orgullós" d'haver-ne format part. També s'ha burlat que el socialista titllés el discurs d'investidura de "continuista" i a l'hora d'"esmena a la totalitat" als anteriors governs.

 

A la contrarèplica, Illa ha retret a Aragonès les crítiques que el Govern va fer i continua fent al Ministeri de Sanitat sobre la gestió de la pandèmia i ha destacat que "els únics socis que ha portat avui aquí li demanen una moció de confiança d'aquí a dos anys".

 

Imatge principal: El candidat del PSC, Salvador Illa, durant el seu discurs al ple d'investidura / Foto: Sergi Alcàzar