El candidat del PSC a la presidència del Govern, Salvador Illa, ha traslladat formalment a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, la seva voluntat de presentar-se a la investidura. Així ho ha aclarit ell mateix en roda de premsa aquest dimecres després de reunir-se amb Borràs en el marc de la ronda de contactes.

Illa ha assegurat que compta amb el suport del seu grup i algun altre "que ho ha expressat públicament", en referència a Ciutadans. El seu líder, Carlos Carrizosa, ho va insinuar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio.

El dirigent socialista no ha volgut "fer de portaveu" de Borràs però ha advertit que compta amb els mateixos vots explícits que ERC: 33, ja que, per ara, ni la CUP ni JxCat han confirmat que investiran Pere Aragonès aquest divendres. Illa ha carregat contra els republicans per negociar el Govern amb la resta de forces independentistes i ha reflexionat que el partit d'Oriol Junqueras és "presoner" de "la dreta catalana i la CUP".

 

Borràs i Illa, reunits aquest dimecres al Parlament / Foto: ACN

"President a qualsevol preu"

En aquest sentit, Illa ha criticat que la lluita contra la pandèmia i la recuperació de l'economia no es troben entre les prioritats dels partits independentistes i ha afirmat estar "preocupat" per això. "Catalunya hi seguirà perdent. Es pot evitar la repetició d'un fracàs. No es pot ser president a qualsevol preu", ha dit acusant el republicà de no donar suport als Mossos o de "donar l'esquena" a Seat.

Illa ha fet aquestes declaracions just abans que Borràs anunciés oficialment que Aragonès és el candidat al ple d'investidura que està previst que se celebri aquest divendres. "El candidat amb més possibilitats de sortir investit és Pere Aragonès", ha anunciat. Tot i l'anunci, JxCat avisa que "previsiblement" l'acord no serà possible tan aviat, mentre que els republicans pressionen per salvar la investidura en primera volta. 

Illa no podrà exposar el seu programa, com ell sempre ha reivindicat que volia fer, en el ple d'investidura. Almenys, no en aquest primer, que serà per a Aragonès. Tanmateix, el socialista només havia aconseguit fins ara el suport del partit taronja, rebent carbasses per part de Vox i els comuns.