Tot i saber que el veto de Junts el farà ensopegar en el primer assalt, Pere Aragonès ha imprès una sobredosi d'energia al seu primer discurs d'investidura. El líder d'ERC ha desgranat el seu programa de govern d'esquerres, independentista i compromès amb l'autodeterminació. Sense perdre l'esperança que la negociació amb la formació que encapçala Carles Puigdemont arribi a bon port en els propers dies, ha optat per empassar-se l'enuig, evitar fer gaires retrets i tornar a estendre la mà. Això sí, posant l'accent clarament a l'esquerra i fugint de la unilateralitat. Una frase sintetitza l'essència del missatge a Junts: "Reescrivim el guió. Si optem per la comoditat del maximalismenomés contribuïm al bloqueig". De moment, la cosa seguirà encallada, com a mínim fins dimarts, quan se celebrarà la segona volta de la investidura. 

A la votació d'aquest vespre només 42 diputats —els d'ERC i la CUP— votaran a favor d'investir Aragonès. El candidat ha agraït "profundament" als anticapitalistes, amb menció especial per a Dolors Sabater, "l'empatia i la generositat mostrada per arribar a un acord", alhora que ha reconegut que "el pas que han fet no és fàcil". 

Amb els cupaires al sac, s'ha centrat a convèncer Junts perquè facin "un pas endavant". Paral·lelament, i per si de cas, ha tornat a obrir la porta als comuns. "Avui estenc de nou la mà a la resta de formacions amb qui compartim els objectius d’afrontar amb tota la força i sense més demora totes les urgències socials, la reconstrucció econòmica del país i la resolució del conflicte amb l’Estat. Especialment a Junts, però també a En Comú Podem, a qui espero convèncer al llarg del dia d’avui", ha assenyalat. 

 

La desconfiança amb Junts

En la línia del que ha anat fent des de la nit de les eleccions, Aragonès ha demanat a Junts —i de passada als comuns— "sortir de la zona de confort", "evitar els diàlegs de sords que no aporten res" i centrar-se en "els denominadors comuns, que hi són". I un cop més, l'enèsima crida a "superar malfiances amb qui compartim trajecte". Precisament la desconfiança cultivada al llarg de la passada legislatura és el gran obstacle que enterboleix les converses entre els dos principals actors independentistes. I per bé que des del seu entorn més proper reconeixen a ElNacional.cat que no són optimistes de cara a aconseguir que Junts es mogui d'aquí a dimarts, Aragonès ha volgut ser positiu. "Si hi ha voluntat, hi som a temps, avui mateix, ara mateix", ha conclòs. 

L'objectiu dels republicans és construir "un govern ampli, fort, cohesionat, plural i amb una majoria parlamentària sòlida". Si finalment acabessin governant plegats, ERC i Junts estarien en minoria, amb 65 diputats. Per tant, en la frase anava implícita la invitació a la CUP perquè entri a l'executiu, una opció remota, si més no d'entrada, però que no es descarta que pugui produir-se al llarg de la legislatura. En aquest sentit, Aragonès ha refermat el seu compromís, subscrit en l'acord amb la CUP, per sotmetre's a una qüestió de confiança a mig mandat, l'any 2023

Catalunya, un sol poble

L'estructura del discurs d'investidura ha situat com a indissociables la justícia social i la lluita nacional. El primer capítol l'ha dedicat al gir a l'esquerra que vol impulsar. "Som una majoria inapel·lable d’esquerres i de progrés", ha apuntat Aragonès, tot afegint que el 14-F ha deixat, també, "una majoria inapel·lable a favor de l’amnistia i l’autodeterminació" i "a favor de la República catalana".

Per això, ha fixat tres objectius prioritaris per al govern que aspira a presidir: "Afrontar amb total determinació les urgències i desigualtats agreujades per la pandèmia", "assentar les bases d'un nou model productiu" i "encaminar la resolució del conflicte polític amb l'Estat fent inevitable l'amnistia i l'autodeterminació. Tot això, amb "quatre transformacions inajornables" a l'horitzó:  la socioeconòmica, la feminista, la verda i la democràtica.

En una nova picada d'ullet als comuns, Aragonès ha cridat a "revitalitzar el vell eslògan de Catalunya, un sol poble", admetent que "el concepte de catalanitat no és exclusiu de ningú". Com ja va fer durant la campanya electoral, ha apostat per combatre "els discursos de la por i de l'exclusió que tant de mal han fet aquests últims anys". Un emplaçament a amorosir la imatge de l'independentisme per fer-lo més inclusiu i seductor davant d'aquells qui encara no han fet el pas. 

El gir a l'esquerra

Entre les propostes concretes que ha anunciat, destaca el pla de rescat que s'engegarà en els primers 100 dies de govern, mobilitzant 700 milions d'euros per fer front a l’emergència social, per fomentar la contractació de joves, de majors de 45 anys i de persones en situació de vulnerabilitat, però també per rescatar famílies i reduir les llistes d’espera dels programes d’atenció a la dependència.

Així mateix ha ressaltat els compromisos adquirits amb la CUP per promoure una renda bàsica universal, evitar per llei els desnonaments de famílies vulnerables, reformar el model policial i millorar les condicions laborals dels treballadors de la sanitat i augmentar significativament el pressupost en Salut, amb fins a 5.000 milions d'euros addicionals.  

Acord Nacional per l'Amnistia i l'Autodeterminació

Amb la voluntat d'arrossegar els comuns i exhibir la majoria de 82 diputats sobiranistes del Parlament, Aragonès ha anunciat que convocarà un Acord Nacional per l'Amnistia i l'Autodeterminació, "que agrupi totes aquelles formacions polítiques, institucions i entitats que estan d’acord amb una solució: el conflicte polític amb l’Estat es resol amb la llibertat dels presos i preses i els exiliats i exiliades i amb un referèndum per decidir el nostre futur en llibertat". I en aquest apartat ha deixat clar que "voler l'amnistia i l'autodeterminació no és cap renúncia". 

Conscient que l'aposta d'ERC per ressuscitar la taula de diàleg amb l'Estat genera rebuig tant en la CUP com en JxCat, Aragonès ha reconegut que "és cert que ha començat amb mal peu". Un mal inici que ha atribuït a la pandèmia i al clima preelectoral. Amb tot, ha admès que entén "l'escepticisme d'alguns", perquè té "la certesa que serà una negociació dificilíssima", la més difícil, ha dit, que ha afrontat mai la Generalitat. Per això, i reconeixent que no pot "garantir que ens en sortim", ha demanat "afrontar la negociació amb l'Estat recuperant la unitat estratègica". L'alternativa, ha dit, "porta a continuar bloquejats com fins ara en una etapa de repressió i impotència". 

Aragonès ha clos el discurs demanant la confiança a la cambra per ser "el president de tothom". De moment, s'haurà d'esperar

 

A la imatge principal, Aragonès pronuncia el seu discurs d'investidura. / EFE