El cap de l'oposició i líder del PSC, Salvador Illa, ha titllat d'"error" que ni el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ni el seu vicepresident, Jordi Puigneró, vagin al sopar inaugural que el Cercle d'Economia celebra aquest dimecres al vespre a Barcelona i on assistirà el rei Felip VI.

 

"Crec que feia una dècada que no hi havia un acte d'Estat a Barcelona com el que hi haurà demà amb el president de Corea del Sud. La Generalitat té un paper en tot això. Jo hi seré present com a cap de l'oposició i m'agradaria que hi fos el Govern", ha dit en roda de premsa aquest dimarts després de reunir-se amb Aragonès en el marc de la ronda de consultes amb els diferents grups parlamentaris.

Tot i que en un primer moment s'havia confirmat que Aragonès havia delegat en Puigneró assistir al sopar, poc després fonts de vicepresidència han informat de la declinació del vicepresident al·legant que ja s'havia compromès a assistir a la Nit de les Telecomunicacions, que se celebra a la mateixa hora. Puigneró ha proposat a Aragonès que "si és oportú, delegui [el sopar amb el Rei] en altres membres del gabinet".

Taula de diàleg de partits catalans

Illa també ha insistit al president Aragonès que convoqui una taula de diàleg entre els partits catalans abans que el Govern es reuneixi amb l'Estat. De fet, el PSC ja ha registrat una proposta al Parlament perquè insti l'Executiu a convocar-la.

Illa ha argumentat que si el Govern no es reuneix amb els partits de l'oposició, "el diàleg amb l'Estat naixerà coix". Així doncs, el líder socialista al Parlament ha afirmat que és "essencial" que Aragonès es reuneixi amb la resta de partits perquè pugui parlar amb l'Estat "en nom de tota Catalunya".

Quatre grans pactes

Per altra banda, Illa ha exposat al president "quatre grans propostes d'acord": un pacte contra la Covid -tema en el qual ha promès "no fer política", consens amb els sindicats i les patronals per proposar els projectes per als fons europeus al govern espanyol i la Comissió Europea, la renovació dels càrrecs nomenats pel Parlament i l'aprovació d'una llei electoral.

Illa, que no ha volgut revelar què ha respost Aragonès a les seves peticions, ha afegit que ha mostrat el compromís del seu grup amb l'ampliació de l'Aeroport del Prat "amb respecte a la normativa mediambiental". Tot i mostrar la seva "sorpresa" per haver estat convocat en quart lloc -tot i ser el primer partit en vots-, Illa ha apuntat que Aragonès ha estat "correcte, cordial i receptiu".

 

Imatge principal: el president Aragonès, reunit amb el líder de l'oposició, Salvador Illa / Foto: Europa Press