El PSC vol que el Parlament insti el Govern a reunir la taula de diàleg entre partits catalans abans que es reuneixi amb el govern espanyol. A través d'una proposta de resolució que han registrat aquest dilluns, els socialistes demanen "establir un fòrum d'intercanvi de posicions i d'idees, d'opinions i parers, de sentiments, on estiguin representades totes les forces escollides democràticament en les darreres eleccions al Parlament".

El PSC ho ha fet després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no concretés en el seu primer ple a la Cambra catalana com a líder de l'Executiu si convocaria els partits catalans. El republicà, però, sí que ha concretat que reunirà els partits i les entitats independentistes i que vol activar l'acord nacional per l'amnistia i l'autodeterminació, espais on el PSC no hi té cabuda pel seu posicionament sobre el procés.

"La Taula de Diàleg entre els partits que representem als ciutadans i ciutadanes de Catalunya és essencial per cercar el retrobament social i una sortida al conflicte polític en el qual Catalunya ja porta massa temps immers. L'acord entre Espanya i Catalunya passa primer per l'acord entre catalans i catalanes", asseguren.

 

"Catalunya no és d'uns o d'altres. Catalunya és de tots i totes. Hem de deixar enrere el conflicte institucional, els fracassos col·lectius en termes polítics, socials i econòmics. Hem de deixar enrere la divisió entre catalans i la degradació de les institucions de tots i totes. Pel nostre grup parlamentari, no hi ha solució possible que no passi pel diàleg i la negociació. Creiem, per tant, que és l'hora de donar una oportunitat a la política. És el que els ciutadans reclamen i mereixen", afegeixen els socialistes.

Els antecedents d'aquesta altra taula

Aquesta taula de diàleg entre partits catalans, que en el seu moment es va anomenar 'Espai de diàleg', es va reunir en dues ocasions, el novembre del 2019 i el febrer del 2020, dies abans que Generalitat i Estat celebressin la primera i, fins avui, única trobada de la taula de diàleg.

En totes dues ocasions, a aquestes trobades convocades pel president Quim Torra hi van assistir els mateixos grups: Junts i ERC, els partits que també formaven el darrer Govern de la Generalitat, el PSC i En Comú Podem. No hi van participar ni Ciutadans, ni la CUP ni el PP.

 

Imatge principal: el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa / Foto: ACN