Advertència. Malgrat trobar-nos en plenes vacances d'agost, el líder del PSC, Salvador Illa, no ha perdut l'oportunitat per a llançar un nou avís al president a l'exili, Carles Puigdemont. En una entrevista a La Vanguardia, el socialista s'hi ha volgut referir "amb tot el respecte", segons les seves paraules, si bé l'advertència ha quedat palesa igualment. "L'estat de dret és la pedra angular de la democràcia, i quan una persona pren unes decisions, ha de fer front a les conseqüències". Un discurs, doncs, que no s'allunya massa de les paraules que ja va compartir el ministre de Cultura, Miquel Iceta, quan va proposar a Puigdemont que tornés a territori espanyol per ser jutjat pels tribunals de l'Estat, i posteriorment, possiblement, indultat pel govern central (sempre que aquest no canviés de color polític abans).

Salvador Illa també ha aprofitat per referir-se a un cas recent relacionat amb el cúmul de polítics independentistes actualment a l'exili, i ha afirmat que "altres persones que van participar en aquests fets" ja han fet front a les conseqüències del referèndum de l'1 d'octubre. Un missatge que clarament ha fet referència al cas de la cupaire Anna Gabriel, qui fa només unes setmanes va presentar-se per sorpresa davant l'Audiència Nacional per a regularitzar la seva situació, després d'anys a Suïssa.

"Preocupació i impuls" de Sánchez

El president espanyol, Pedro Sánchez, i la política estatal envers Catalunya també han estat protagonistes de l'entrevista. El socialista ha garantit la "preocupació i l'impuls" del mandatari per la situació política a Catalunya, descartant així que hagi deixat de ser una de les seves preocupacions principals. "Ha hagut de fer front a situacions molt complexament com la pandèmia i ara la guerra, dues perfectes excuses per oblidar la carpeta catalana, i no ho ha fet", ha dit. "Em consta que continua havent-hi una preocupació i un impuls, des de l'àmbit de les seves responsabilitats, per contribuir al que anomenem el retrobament de Catalunya amb la resta d'Espanya i dels catalans amb nosaltres mateixos".

Unes expressions que no és el primer cop que fa servir Illa. Com tampoc ho són les apel·lacions a obrir un espai de diàleg entre els partits del Parlament, una petició que fa mesos que reclama. I també s'ha referit al procés independentista per pronosticar que el moviment té cada cop menys força entre la societat catalana. "Crec que és una carpeta que estem tancant", ha dit. Més enllà, també ha defensat que la gran lliçó d'allò que ha passat els darrers anys és que el marc de convivència s'ha de respectar i que no es pot actuar unilateralment.

Tarradellas com a referent

Més enllà de les preguntes centrades en la política, l'entrevista també compta amb algunes preguntes més relaxades i referents a les vacances d'estiu. I és en aquest punt que es constata com Salvador Illa està convertint el primer president de la Generalitat després del franquisme, Josep Tarradellas, en un dels seus principals referents. I és que una de les seves lectures de l'estiu és la biografia de Tarradellas escrita per Joan Esculies. Per Sant Jordi, de fet, ja va proposar aquest llibre. El maig passat fins i tot va comparar-se amb l'expresident, perquè "deia que estava per una monarquia amb valors republicans, i jo també estic per això". I durant el congrés extraordinari de l'any passat, el PSC va fer-se seu Tarradellas, reivindicant-lo enmig de figures del socialisme.