El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha defensat aquest dilluns la particular proposta que ja va expressar la setmana passada per desenquistar la situació del president Carles Puigdemont, i que de retruc també afectaria la resta d'exiliats independentistes. Concretament, divendres i en declaracions a Rac1, el socialista va aconsellar Puigdemont perquè s'entregués a la Justícia espanyola amb l'objectiu de "trobar solucions fàcils" a posteriori, i aquest dilluns hi ha insistit en declaracions posteriors al Consell de Ministres. En definitiva, doncs, que el president complís el mateix recorregut que ja van haver de patir els presos polítics, per després resoldre el seu cas a través d'una mesura similar a la d'indult i que va servir per treure'ls de presó fa ara poc més de dotze mesos, i després de tres anys i mig entre barres.

"La política del govern central ve marcada per aquella idea de retrobament i de reconciliació", ha dit avui, al·legant que el seu consell respecta, precisament, aquests principis. Ara bé, per a Iceta això consisteix a rendir comptes davant la Justícia i acceptar les conseqüències. "El més important és que hi ha hagut fermesa i subjecció a la llei", ha celebrat, en referència als independentistes que ja han estat sentenciats pel Tribunal Suprem. "Tots els que són reclamats per la Justícia per donar comptes de la seva actuació han de fer-ho", ha assenyalat el polític català ara al consell de ministres.

Iceta va fer aquesta mateixa recomanació divendres passat, durant una entrevista a Rac1, en què va fer ús de l'expressió "solucions felices", en relació amb aquelles mesures que s'haurien d'aprovar per resoldre la situació dels exiliats, un cop superat l'obstacle de la Justícia. Després de la sentència dels tribunals, hi hauria una fase que permetria, "entre tots", trobar "solucions felices com les que hem trobat amb els indults". Fins i tot va temptejar la possibilitat que, en aquesta ocasió, alguns dels delictes (sense citar explícitament el de sedició) podrien revisar-se perquè la sentència no fos la mateixa que la dels presos. "Probablement, avui la lectura que la mateixa Justícia pugui fer, vist tot el que ha anat passant, potser no seria exactament idèntica a la que va tenir en el moment del judici".

Cleca de Puigdemont a Iceta

En aquella ocasió, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ja va fustigar Miquel Iceta per les seves paraules. Davant de la proposta del ministre, Puigdemont li va respondre per Twitter que, “si vol parlar de solucions felices, que m’ho demani i li faré la llista”, abans d'aclarir que l'indult no es troba en aquestes opcions que planteja. “Hauria de parlar més amb els seus, que això ja ho saben”, va advertir, en referència al fet que als companys socialistes del ministre ja els ha quedat ben clar que l’exlíder de Junts no té pensat passar pels tribunals espanyols. “Iceta és un dels responsables del 155 contra Catalunya”, va afegir Puigdemont, abans d'acusar el socialista de ser “un dels responsables de fracturar la vida de molts catalans”.