L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel ha tornat a l'estat espanyol després de més de quatre anys exiliada a Suïssa. Segons un escrit del Tribunal Suprem, ha comparegut voluntàriament amb la finalitat de posar-se a disposició de l'alt tribunal i regularitzar la seva situació processal, després de marxar fora arran de la seva implicació en el procés independentista. Després de la seva compareixença, el magistrat instructor, Pablo Llarena, ha decidit citar-la per ser interrogada en dates properes i amb participació de la resta de les parts personades en el procés. Un cop feta la citació, ha quedat en llibertat provisional i ha tornat a Suïssa.

Gabriel, que va ser diputada per la formació anticapitalista, va ser processada el març del 2018 en ocasió del procediment penal que se segueix davant del Tribunal Suprem per la seva possible implicació en la declaració unilateral de la independència de Catalunya, i va ser declarada en rebel·lia el 9 de juliol de 2018.  L'exdiputada de la CUP va ser investigada com a presumpta autora d'un delicte de desobediència, sense que existís contra ella cap ordre europea o internacional de detenció, ja que el delicte que se li atribueix no comporta pena de presó sinó una multa de fins a dotze mesos i una pena d'inhabilitació per a ocupació o càrrec públic de fins a dos anys de durada. No obstant això, hi havia una ordre nacional de detenció perquè fos posada a disposició del Suprem i se li pogués prendre declaració, davant la impossibilitat legal de continuar el procediment contra ella sense haver practicat una prèvia declaració indagatòria.

En un comunicat de premsa el grup de suport de l'exdiputada ha explicat que la compareixença arriba després que durant els darrers mesos s'haguessin produït diverses indagacions i aclariments sobre la seva situació processal actual. "Després de quatre anys i mig d'exili, avui es produeix un pas processal necessari per recuperar una llibertat de moviments que mai hagués hagut de perdre, ni jo ni ningú", ha declarat Gabriel, que ha explicat que la seva decisió arriba després de tenir en compte una "sèrie de consideracions, reflexions i anàlisis que tenen a veure tant amb el context polític i judicial general, com també amb una sèrie de circumstàncies personals". 

De moment no tornarà a Catalunya. Gabriel ha explicat que per diverses responsabilitats professionals i personals adquirides, de moment seguirà vivint i treballant al mateix lloc on ha viscut en els últims anys, a Ginebra. "Ja hi haurà temps per poder parlar tranquil·lament de tot, per fer una valoració política, tant en clau col·lectiva com individual", afegeix l'exlíder de la CUP, que assegura que els seus compromisos "polítics i socials" romanen amb el poble, la seva gent, i especialment, amb el conjunt de persones represaliades. L'exdiputada és actualment la secretària general del sindicat UNIA al cantó de Ginebra, el primer sindicat de la confederació helvètica amb més de 200.000 afiliats. Va ser escollida la seva màxima responsable el mes de novembre passat, esdevenint la primera dona que encapçala aquesta organització sindical

La interlocutòria de Pablo Llarena

En la interlocutòria, Llarena ha acordat la seva llibertat provisional quedant "sense efecte l'ordre de cerca, detenció i presentació, així com la rebel·lia", i fixa com a obligacions que Gabriel proporcioni un domicili i telèfon on pugui ser localitzada immediatament i que comparegui davant l'òrgan judicial totes les vegades que sigui convocada. A més, com és habitual, avisa que l'incompliment d'aquestes obligacions podria comportar la modificació de la seva situació personal.