En una Diada amb l'independentisme dividit, el líder de l'oposició, Salvador Illa, demanava ahir en el seu discurs per la celebració de l'11-S, ordenar el país mentre feia una crida al consens. Avui, ha aprofitat aquesta divisió entre els partits del Govern que fins i tot podrien acabar amb un trencament entre els socis després del debat de política general, per recordar-li al president Aragonès, molt criticat des de l'independentisme i per part de Junts per la seva anunciada absència a la manifestació de la Diada 2022, que ell i el seu grup polític els donen molts menys problemes que no pas els seus socis de Govern. Així ho ha manifestat en una entrevista a El Periódico, en què ha reiterat el seu respecte per la decisió d'Aragonès perquè "tant català és qui no va com qui sí" a la manifestació organitzada per l'ANC, celebrant que aquesta diada reflecteixi la pluralitat que, segons ell, hi ha a Catalunya. 

En aquest sentit, i de cara a un debat de política general que s'ha posat com a data límit per part de Junts a Aragonès per poder veure un canvi de discurs en la política nacional del Govern, així com pel traspàs de Rodalies, des del PSC, el seu líder ha assenyalat que encara no ha començat a treballar-lo, però ha previst que serà important, davant d'aquests ultimàtums: "Els hi donen més problemes els socis d'investidura que jo mateix. El PSC té una línia de treball coherent i no tinc intenció de trencar-la", ha reflexionat. Per altra banda, ha lamentat també que els conflictes interns entre els partits del Govern "no beneficien Catalunya, més aviat la perjudiquen", quelcom que preocupa a Illa. 

Resoldre el conflicte de la presidència del Parlament 

Illa també s'ha referit en aquesta entrevista a la situació complexa que es viu al Parlament, amb Laura Borràs com a presidenta suspesa de la Cambra i amb Junts rebutjant designar una nova presidència, ja que defensen que la seva presidenta no hauria d'haver estat apartada de la seva posició. En aquest sentit, ha assegurat que "actuarà amb màxima responsabilitat i esperit de col·laboració per a no perjudicar el Parlament. Correm el risc de deixar-lo sense una presidència en funcions. Això és molt greu", ha dit Illa, dirigint-se als partits de la majoria independentista per demanar-los que resolguin la situació. "Ens sorprèn que alguns ens donin lliçons de catalanitat, patriotisme i amor a Catalunya i no siguin capaços de resoldre-ho", ha sentenciat.