La relació entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana no millora, i ara que s'apropa la Diada i la celebració del cinquè aniversari del referèndum de l'1 d'octubre sembla que tampoc opten per relaxar la tensió. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha volgut enviar un missatge a ERC: "Vam signar l'acord de govern per acostar-nos a la independència. Si ens n'allunyem, haurem de prendre una decisió", ha advertit en una entrevista a Els Matins de TV3. El líder de Junts ha recordat al president Pere Aragonès que la seva formació els dona suport en el que van acordar al pacte d'investidura però apunta que per ara "la negociació per aconseguir l'amnistia i l'autodeterminació" no avança. 

 

Aquest dimecres, el president del Govern, Pere Aragonès, deia en una entrevista al mateix programa de la televisió pública, que la negociació amb el govern espanyol "necessita temps" i "no es resoldrà a curt termini". Tot i això, insistia que esperen resultats en relació a la desjudicialització abans que acabi l'any perquè si no el govern espanyol entrarà "en dinàmica electoral". Sobre aquest termini, Turull ha tornat a insistir en el compliment de l'acord de Govern i ha recordat a Aragonès que no s'estan complint els blocs fonamentals pels quals van decidir donar suport a la investidura d'ERC. Pel que fa a la taula de diàleg, a la qual Junts no hi participa, Turull ha demanat que sigui més transversal i discuteixi sobre amnistia i autodeterminació. "No es compleix el que vam acordar sobre la taula de diàleg, ni en la composició ni en la monotorització dels avenços", ha subratllat el secretari general de Junts.

La Diada més polèmica

Junts per Catalunya va fer aquest dimecres una crida a recuperar "la via de la trobada i l'entesa" per avançar cap a la independència i a "posar per sobre de les diferències les raons de la llibertat, la unitat i la determinació política". Així ho van expressar al manifest que ha fet públic el partit en el marc de l'Onze de Setembre. "Ens sembla massa fàcil assenyalar uns o uns altres per tot allò que ens sembla que no han fet prou bé, massa fàcil quedar-se a casa amb una raó que si no és compartida ni majoritària no és motor de canvi; preferim mirar-nos al mirall, assumir els errors propis i els col·lectius, i recordar, recordar-nos, que fa cinc anys vam escriure una partitura que només cal llegir per saber on vam afinar i on vam desafinar.", van assenyalar. Aquests darrers dies el tema polític que està destapant més interés és el de la negativa dels dirigents d'ERC de participar a la manifestació que organitza l'ANC ja que consideren que es tracta d'una crítica a la tasca del Govern. Per contra, els dirigents de Junts sí que han confirmat la seva assistència a l'acte. 

Jordi Turull ha explicat que ell i el seu partit aniran a la Diada "molt convençuts de que no podem seguir igual". Turull ha destacat que fa servir la paraula "podem" i no "pots" per destacar que el seu partit s'inclou en els errors que s'hagin pogut cometre i que l'ANC demana esmenar. "Jo no m'enfado amb els que em critiquen, jo escolto perquè estic al servei de la gent que em vota", ha dit al mateix temps que ha defensat que les entitats independentistes pressionin els partits ja que "forma part de la seva feina".

Precisament aquest dijous en una entrevista a El Nacional.cat, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha replicat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que no canviarà "el missatge" de la manifestació de l'11-S. Feliu assegura que l'entitat crida "a tothom" a participar en la protesta, però avisa que no renunciarà al seu "sentit crític amb l'autonomisme". Ara bé, Feliu nega que la manifestació sigui contra els partits i diu que només volen "esperonar-los" i avisar-los que si no assumeixen la independència com a política prioritària "la gent no estarà al seu costat per anar fent polítiques de 'qui dia passa any empeny'".