Salvador Illa ha participat aquest dijous en un acte de campanya del Partit Socialista d’Euskadi, en el qual ha reivindicat la “unitat entre bascos, catalans i espanyols”, davant de tots aquells que s’obstinen a “dividir”. “Cal posar l’accent en allò que compartim” amb la resta dels ciutadans de l’estat espanyol, ha asseverat el primer secretari del PSC en un acte a Eibar, la ciutat natal del candidat del PSE, Eneko Andueza. Així, ha pronosticat que el 21-A i el 12-M, en les respectives eleccions autonòmiques, el País Basc i Catalunya enviaran un missatge “d’esperança i confiança” pel conjunt d’Espanya. Durant la seva intervenció, Illa també ha volgut fer igual que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i deixar clar que la seva definició d’ETA és la “d’una organització terrorista”. “Afortunadament, la societat basca ho ha superat, però no hem de confondre les coses i les hem de dir pel seu nom”. “Avui vull condemnar els actes de violència que hi ha hagut aquí; aquest no és el camí”, ha afegit. També ha fet acte de presència en aquest acte l’exlehendakari Patxi López.

 

🔴 Resultats eleccions País Basc 2024, DIRECTE | Última hora de l'escrutini

 

 

La campanya basca s’ha enverinat en els últims tres dies per una resposta que va donar Pello Otxandiano, candidat de Bildu, quan li van preguntar a la cadena SER si ETA fou una banda terrorista. No va dir que sí en cap moment, i va referir-se a l’organització com a “banda armada”. PSE i PP ho han aprofitat aquests darrers dies per fer-ne sang. El PNB, en un primer moment, va preferir desmarcar-se’n, per tal de “no enfangar la campanya”, segons han explicat a aquest diari fonts de la màxima capitania dels jeltzales.

Un cop la polèmica ha arribat a traspassar la campanya basca, i ha generat una polèmica prou elevada, Otxandiano ha volgut demanar disculpes, però només a mitges. Ha demanat perdó si allò que va dir va poder “ferir la sensibilitat de les víctimes”, ha reconegut que l’esquerra abertzale “fa passes” que “segurament” encara són “insuficients”, ha demanat no entrar en discussions “semàntiques” i ha asseverat que ETA va ser “una trajectòria de 60 anys”. Ara sí, el Partit Nacionalista Basc també ha volgut dir la seva. Ha lamentat que Otxandiano hagi demanat disculpes només a mitges, i el seu candidat, Imanol Pradales, ha reivindicat que ETA fou “un horror, un error i un drama”.

Després de Salvador Illa ha intervingut el candidat del PSE en aquestes eleccions, Eneko Andueza, que ha arribat a emocionar-se fins a tres vegades durant la seva intervenció: quan ha assenyalat la seva família, que l’acompanyava, quan ha agraït el suport dels seus companys de militància a Eibar, i quan s’ha referit a Salvador Illa com a “amic”. El socialista ha demanat el vot als indecisos que no acaben d'estar convençuts de votar el PNB, i els que dubten entre votar Podemos o Sumar. Andueza no ha fet sang amb la polèmica d’ETA. Sí que ho ha fet el número 1 dels socialistes bascos per Guipúscoa, Denis Itxaso, que ha qualificat de “greus” les declaracions d’Otxandiano i ha assegurat que Bildu no té “fons ètic”.

El lema de campanya del PSE en aquestes eleccions és ‘Vota qui decideix’. Es tracta d’un eslògan molt honest i realista amb les perspectives electorals que tenen els socialistes bascos en aquestes eleccions. Tothom dona per fet que el Partit Socialista Basc acabarà reeditant el pacte que té actualment amb el PNB, i que entregaran la lehendakaritza al jeltzale Imanol Pradales.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!