Hi ha poques coses tan avantguardistes com anar als toros, la tauromàquia és l’espectacle més democràtic de la història de la civilització”. Es tracta d’una frase pronunciada per Eneko Andueza, el candidat del PSE a les eleccions basques del pròxim 21 d’abril, un cap de llista socialista que condemna la “societat moralista” que l’envolta i que és incapaç d’entendre “com algú pot defensar el canvi climàtic i estar en contra de la tauromàquia”. Estem parlant, també, de la persona que molt probablement acabarà tenint la clau de la governabilitat d’Euskadi a partir de l’endemà del 21-A, i que ja ha deixat clar que s’encarregarà d’evitar que Bildu trepitgi Ajuria Enea.

 

Andueza (Eibar, 1979) és el primer socialista basc nascut a Guipúscoa que lidera el partit després de Ramón Jáuregui. Tots els líders de la formació que hi ha hagut a posteriori han nascut a Biscaia: Nicolás Redondo, Patxi López i Idoia Mendia. És militant del PSE des que tenia 17 anys, i ha vist morir amics i companys de partit a mans d’ETA. És, doncs, dels que manté un discurs més dur amb Bildu. El passat mes de març, per exemple, va preguntar al candidat dels abertzales en aquestes eleccions, Pello Otxandiano, si fa 15 anys va ser dels que va mantenir un “silenci covard o còmplice” quan la banda armada va assassinar Isaías Carrasco.

Va estudiar Ciències Polítiques a la Universitat del País Basc. Va començar la seva carrera política sent regidor a Ordícia. Va anar escalant dins del partit, fins a entrar al Parlament basc amb 37 anys d’edat. Va aconseguir convertir-se en el portaveu del grup parlamentari. I ara, amb 44 anys, és el candidat a lehendakari del PSE. Si Andueza vol ser optimista i realista alhora, pot aspirar a convertir-se en vicepresident del govern basc en les pròximes setmanes.

El paper que pot tenir Eneko Andueza

Les diverses enquestes publicades durant els darrers dies pronostiquen un frec a frec disputadíssim entre PNB i Bildu. Qualsevol dels dos pot quedar primer. I el segon li trepitjarà els talons al seu rival. Fent una mitjana de les diverses enquestes publicades fins ara, es calcula que PNB i Bildu poden empatar al voltant dels 28 escons, que el PSE n’aconseguiria 11; el PP, 7; i Sumar, 1. Es tracta d’una cambra de 75 diputats, en què s’aconsegueix la majoria absoluta amb 38 escons. Però cal tenir en compte una cosa: al País Basc no fa falta tenir majoria absoluta per ser investit lehendakari; funciona pràcticament igual que en l’elecció d’un alcalde en un ajuntament, així que el candidat que rep més vots al Ple es converteix en president basc.

Això indica que el més probable és que Eneko Andueza tingui la clau de la governabilitat. Ara bé, el candidat del PSE ja va deixar clar des de l’inici de la campanya que en cap cas pactarien amb Bildu. Això només deixa un escenari sobre la taula: una lehendakaritza en mans del candidat del PNB, Imanol Pradales. El perill que pot córrer el PSE és que els jeltzales treguin un resultat prou bo per convertir en irrellevants els vots dels socialistes bascos. És a dir, pot produir-se un escenari en què el PSE ni tan sols s’hagi de mullar, i que ja li vagi bé situar-se a fora de l’executiu, per tal de recuperar l’estendard progressista, ara en mans de Bildu.

Condemnat a entendre’s amb el PNB

Sigui quina sigui la fórmula final, el PSE està condemnat a entendre’s amb el PNB. Ambdues formacions governen actualment en coalició Euskadi, i els nacionalistes bascos mantenen Pedro Sánchez dempeus a la Moncloa. Tot i que siguin partits força allunyats ideològicament, és una aliança de conveniència perquè garanteix l’estabilitat tant a Vitòria com a Madrid.

Cares noves

Una de les peculiaritats d’aquestes eleccions és la quantitat de cares noves que apareixen a les diverses candidatures. Eneko Andueza és una de les raons d’aquest fenomen. Substitueix Idoia Mendia al capdavant del PSE. El cas és que PNB, Bildu i PP també tenen candidats nous en aquests comicis. Només repeteixen Podemos i Vox. Van ser notícia les decisions d’Andoni Ortuzar de rellevar Iñigo Urkullu com a candidat dels jeltzales a la lehendakaritza; i d’Arnaldo Otegi de no encapçalar la llista de Bildu. Ambdues formacions han cedit el lideratge de les candidatures a Imanol Pradales i Pello Otxandiano, respectivament. El popular Carlos Iturgaiz ha estat substituït per Javier de Andrés.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!